VEĆA CIJENA RADA

PIROTEHNIČARIMA 13.000 KUNA BRUTO ZA PUNI RADNI MJESEC Postigli dogovor i potpisali novi kolektivni ugovor

Novim KU-om, koji vrijedi do kraja ove godine i koji će biti proširen na cijelu djelatnost, plaće pirotehničara za puni radni mjesec (21 dan) iznosit će 13.000 kuna bruto, a za neradni mjesec 4.000 kuna bruto
 Damjan Tadić/CROPIX

Predstavnici pirotehničara i HUP-ove Udruge humanitarnog razminiranja potpisali su večeras novi Kolektivni ugovor (KU), po kojemu će pirotehničarima od 1. kolovoza porasti plaće, pa će do kraja godine za puni radni mjesec primati 13.000 kuna bruto, a za neradni 4.000 kuna bruto.

Novi KU potpisan je uz posredovanje ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića , nakon čega su pirotehničari prekinuli štrajk u koji su, tražeći novi KU, stupili 26. lipnja.

Novim KU-om, koji vrijedi do kraja ove godine i koji će biti proširen na cijelu djelatnost, plaće pirotehničara za puni radni mjesec (21 dan) iznosit će 13.000 kuna bruto, a za neradni mjesec 4.000 kuna bruto.

Od početka iduće godine, pirotehničari bi trebali primati bruto plaće za puni radni mjesec od 13.300 kuna te dodatak za radni staž od 0,5 posto po godini staža.

Uvjet za to povećanje jest da Vlada osigura više sredstava za razminiranje, jer se ove godine uspjelo za tu namjenu prikupiti 254 milijuna kuna, iako je Nacionalnim planom razminiranja iz 2009. bilo predviđeno da za to treba osigurati 572 milijuna kuna.

"Drago mi je što je postignuta veća cijena rada pirotehničara i nadam se da smo ovime pokrenuli neke stvari na području razminiranja", izjavio je novinarima ministar Mrsić. On je proteklih dana posredovao u sporu zbog kojega je razminiranje Hrvatske bilo prekinuto na 13 dana, koliko su pirotehničari štrajkali u improviziranom kampu na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana.

Iako su poslodavci dosad tvrdili da im se u slučaju povećanja plaća više ne isplati raditi jer će njihove tvrtke poslovati s gubitkom, ipak su pristali potpisati novi KU, a zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić rekao je da će zajedno s Vladom pokušati osigurati više novca za razminiranje u sljedećem proračunskom razdoblju.

"Svi prijedlozi o kojima smo razgovarali za poslodavce su podjednako teški, s obzirom na odobrena sredstva za razminiranje. No, uz povećanje novaca za razminiranje pokušat će se utjecati i na smanjenje troškova poslovanja, kako bi mogli pronaći sredstva za povećanje plaća", kazao je Jakelić.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izjavio je da potpisani KU ne zadovoljava želje pirotehničara, ali da su ga potpisali jer uvažavaju trenutno stanje u humanitarnom razminiranju. "Očekujemo povećanje sredstava za razminiranje u idućem državnom proračunu", poručio je Iveković.

Ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština podsjetila je kako stavka za razminiranje nije bila skresana u ovogodišnjem proračunu, ali kako to nije bilo dovoljno da se pirotehničarima osigura dovoljno posla.

Izrazila je nadu da će se, uz Vladu, i svi ostali zauzeti za prikupljanje sredstava za razminiranje Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:33