‘TO VIŠE NIJE MOGUĆE‘

Francuski ministar prometa najavio kraj jeftinih letova: ‘Avionske karte za 10 eura? Zaboravite!‘

Ministar je najavio uvođenje minimalne cijene avionskih karata, a prihvaćanje tog prijedloga očekuje i na razini Europske unije

London Gatwick aerodrom (ilustracija)

 Getty Images

Francuski ministar prometa Clement Beaune izjavio je jučer da će europskim kolegama predložiti uvođenje minimalne cijene letova unutar Europske unije.

"Avionske karte za 10 eura kada smo usred ekološke tranzicije? To više nije moguće", rekao je Beaune i dodao da takve cijene nisu adekvatne borbi za očuvanje planeta.

image

Ryanair (ilustracija)

NurPhoto via AFP

Kako navodi Euractiv, niskobudžetni avio prijevoznici napravili su veliki prodor u Europu nudeći niske cijene karata na pojedinim rutama, a Ryanair je postao najveći zračni prijevoznik u regiji.

No niske cijene ponekad ne pokrivaju troškove, a letenje emitira više štetnih plinova od putovanja vlakom.

"Otvoreno pozivam na oporezivanje zagađujućih aktivnosti radi ulaganja u ekološku tranziciju", rekao je Beaune, dodajući da vlada planira povećati porez na letove koji odlaze iz Francuske kako bi financirala ulaganja u željeznice.

image
Lauda Ryanair

Povećani nameti tvrtkama koje upravljaju francuskim autocestama i zrakoplovnim kartama vjerojatno će se naći u proračunu za 2024. koji bi trebao biti predstavljen krajem rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 17:41