POVIJESNA ODLUKA

Grad Petaluma u Kaliforniji prvi u SAD izglasao zabranu izgradnje novih benzinskih postaja

Kalifornija je nedavno donijela zabranu prodaje novih automobila na benzinski i dizelski pogon od 2035. godine
Benzinska postaja

Gradsko vijeće gradića Petalume u Kaliforniji jednoglasno je izglasalo da Petaluma postane prvi grad u SAD-u koji je zabranio izgradnju novih benzinskih pumpi, kao i nadogradnju postojećih. Prethodno ovoj odluci grad je već 2019. godine izglasao dvogodišnji moratorij na izgradnju novih pumpi pa je tako ovo glasanje taj moratorij učinilo trajnim.

Zabrana Petalume uklapa se i u državne i u lokalne ciljeve, jer je Kalifornija nedavno donijela zabranu prodaje novih automobila na benzinski i dizelski pogon od 2035. godine i nastoji postići nultu stopu emisije ugljika do 2045. godine.

Petaluma ima svoj vlastiti, stroži plan da do 2030. godine dođu do nulte emisije. Vijeće je u obrazloženju navelo da će većina novih automobila biti pokretana na struju i da se gradovi moraju prilagoditi tom trendu što prije.

Trenutno Petaluma ima 16 benzinskih postaja, kao i jednu buduću benzinsku postaju koja je nedavno odobrena. To će ipak biti posljednja. Ovom se odlukom također pojednostavnio postupak dodavanja dodatnih priključaka za električna vozila, pa čak i stanica s vodikom.

Ako manje automobila na cesti radi na benzin, neće biti tolike potražnje za benzinskim crpkama, što bi dovelo do toga da ih manje ostane u poslu bez obzira na zabrane.

Također može proći neko vrijeme da se raščiste parcele na kojima su crpke bile jer prema statistici više od pola smeđih parcela u Americi, one parcele koje je potrebno prvo očistiti od onečišćenja kako bi se mogle koristiti u druge svrhe, u toj kategoriji zbog onečišćenja naftom.

Bilo kako bilo Petaluma će ući u povijest kao prvi grad u SAD-u koji je zabranio izgradnju novih benzinskih crpki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:08