SUĐENJE DOGODINE

Priča o nesreći samovozećeg Ubera dobila nastavak: vozačica optužena za ubojstvo iz nehaja

Podsjetimo, u incidentu iz 2018. godine autonomni je Volvo udario u pješakinju koja se po noći kretala po cesti
Youtube screenshot
 Youtube screenshot

Kada autonomno vozilo doživi nesreću, javljaju se brojne teorije i pogledi na to tko je zapravo kriv. Senzori? Osoba koja sjedi iza upravljača i koja nadzire rad? Ili možda i druga strana koja zbog neopreznosti izazove nesreću. Sve to bila su pitanja koja su se postavljala nakon nesreće koja se dogodila u ožujku 2018. godine a u kojoj je autonomni Volvo udario u pješakinju koja se po noći kretala po cesti.

Podsjetimo, policija je tada objavila i uznemirujuću snimku nesreće Uberovog samovozećeg automobila u kojem je smrtno stradala pješakinja. Incident se dogodio u Phoenixu, a nakon snimke postavljala su se mnoga pitanja. Naime, u automobilu se nalazila sigurnosna vozačica koja uopće nije promatrala stanje na cesti, već je bila "zauzeta" vjerojatno tipkanjem na mobitel.

Cilj istrage koja otad traje bio je otkriti zbog čega Rafaela nije reagirala na vrijeme i tako možda spriječila fatalnu nesreću, ali i utvrditi samu krivicu. Rezultat? Tužiteljstvo je sada podignulo optužnicu protiv Rafaele Vasquez koju se smatra krivom za "ubojstvo iz nehaja", budući da je bilo vremena za reakciju koja bi možda barem ublažila posljedice nesreće i spasila život pješakinji.

Treba napomenuti i da se Rafaela ne smatra krivom za nesreću što je potvrdila, a suđenje će biti početkom iduće godine. Snimku incidenta možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:59