premijera u Zagrebu

Sada đaci mogu u školu sami na četiri kotača: U Hrvatsku stigao Opel Rocks Electric, imamo i cijenu

Opel je pokazao mikro električni četverocikl koji je konkurent skuterima i e-romobilima, a mogu ga voziti i 15-godišnjaci

Opel Rocks Electric

 Zvonimir Jurčić

Opel je u Zagrebu predstavio svoje prvo SUM (Sustainable Urban Mobility) vozilo Rocks Electric kao primjer nove održive urbane mobilnosti. Novi mali Opel po svemu odgovara trenutačnim rastućim zahtjevima gradskog transporta nudeći električnu mobilnost i to s potpunom zaštitom od vjetra i kiše.

Njime legalno mogu upravljati i mladi od 15 godina s položenom AM kategorijom za moped, a dakako, praktičan je za svakoga tko putuje na posao u gradska središta, kao i za razne dostave te turističke kampove ili poduzeća.

image

Opel Rocks Electric

Zvonimir Jurčić

Cijena osnovnog modela Opela Rocks Electric u Hrvatskoj iznosi 9990 eura do registracije te je već dostupan za narudžbe putem interneta, ili u ovlaštenim salonima od kolovoza. Doznajemo i da je već naručena određena kvota vozila koja bi zadovoljila potražnju. Nadalje, dvije varijante TeKno i Klub s detaljima karoserije u žutoj i sivoj boji te s ukrasnim poklopcima kotača stoje 10.740 eura.

image

Opel Rocks Electric

Opel

Ovo jednostavno malo vozilo za dvoje s puno stila treba malo prostora u gradu: dug je 2,41 m, širok 1,39 m i teži tek 471 kilogram (uključujući bateriju). Kotači su veličine 14 cola, a krug okretanja iznosi svega 7,20 metara. Sve to ga čini okretnim za manevriranje te praktičnim za parkiranje na sva mala mjesta.

Rocks Electric nudi doseg do 75 kilometara prema WLTP-u i tu udaljenost prelazi brzinom do najviše 45 km/h.

U podnicu je smještena baterija od 5,5 kWh koja se u potpunosti puni za približno četiri sata na standardnu utičnicu u kućanstvu. Pritom je pripadajući, tri metra dug kabel za punjenje smješten u karoseriji kod suvozačkih vrata i jednostavno se izvlači kad dolazi vrijeme punjenja. Za oko 250 eura doplate dostupan je i adapter za punjenje na javnim punionicama.

image

Opel Rocks Electric

Opel

Zgodno: suvozačeva vrata otvaraju se klasično zakretanjem prema naprijed dok se vozačeva vrata zakreću unatrag, u suprotnom smjeru dok su prednji i stražnji elementi karoserije slični.

Unutra su dva sjedala pomaknuta jedno u odnosu na drugo tako da suvozač ima komforan prostor za noge, a vozač može pomicati sjedalo naprijed, odnosno natrag. Prostora po visini ima dovoljno, čak i za one više od 1,90 m. Osim toga, unatoč kompaktnim mjerama, novi Rocks Electric nudi obujam prostora za prtljagu do 63 litre u suvozačevom prostoru za noge kao i pametnu kuku za torbu.

image

Opel Rocks Electric

Opel

Ploča s instrumentima jasna je i fokusirana na bitno: zaslon prikazuje brzinu, način vožnje (D - naprijed, N - prazan hod, R - unatrag), razinu napunjenosti baterije, preostali doseg i broj prijeđenih kilometara.

Ovaj mališan potpuno električnog pogona, bez emisije ispušnih plinova i gotovo nečujan na cesti dolazi i u varijanti "Cargo" sa spremištima za dostavu umjesto suvozačkog sjedala, odličnog primjerice za prijevoz pizza, ali i ostalih stvari zahvaljujući spremištu s više od 400 litara obujma i 410 kg nosivosti.

image

Opel Rocks Electric

Opel
image

Opel Rocks Electric

Opel
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:21