Zaliha za 25 dana

Velika nestašica: Zalihe dizela u SAD-u navodno na najnižoj točki u posljednjih deset godina

Bidenova administracija nazvala je ponudu dizela u cijeloj zemlji neprihvatljivo niskom i razmatra sve opcije za povećanje ponude

Točenje dizelskog goriva na benzinskoj postaji (ilustracija)

 Profimedia

Prema nedavnom izvješću Bloomberga, zalihe dizela u SAD-u navodno su na najnižoj točki od 2008., s dovoljno goriva samo za 25-dnevnu zalihu.

Također se kaže da je potražnja na najvišoj točki od 2007., stvarajući opasnu kombinaciju ponude i potražnje koja uzrokuje skokove cijena.

Bidenova administracija nazvala je ponudu dizela u cijeloj zemlji "neprihvatljivo niskom" i razmatra sve opcije za povećanje nacionalne ponude kako bi se smanjile cijene.

Prema američkoj Administraciji za energetske informacije (EIA), prosječna cijena dizela je 5,34 dolara (40,81 kuna) po galonu. To je povećanje od 1,67 dolara (12,76 kuna) po galonu u usporedbi s ovim razdobljem prošle godine.

image

Spremnici za skladištenje nafte u distribucijskom kompleksu Royal Dutch Shell PLC u južnoj Kaliforniji u Carsonu

Profimedia

Područje koje je najteže pogođeno je Nova Engleska, gdje ljudi koriste dizelsko gorivo za grijanje više nego bilo gdje drugdje u zemlji. Tamo su zalihe dizelskog goriva trećina onih koje su inače u ovo doba godine. Međutim, najviša cijena dizelskog goriva je u Kaliforniji, gdje je prosječna cijena gotovo 6,50 dolara (49,67 kuna) po galonu, što je povećanje od gotovo 2,00 dolara (15,28 kuna) po galonu u odnosu na ovo doba prošle godine.

To je također veliko povećanje cijene u odnosu na prosječnu cijenu benzina u SAD-u. Prema EIA-i, prosječna cijena benzina u SAD-u je 3,87 dolara (29,58 kuna) po galonu, a najskuplja regija je također Kalifornija, s 5,84 dolara (44,63 kuna) po galonu.

image

Dizelsko gorivo (ilustracija)

Profimedia

Dio razloga za manjak zaliha dizela je sezona održavanja, ali veći problem je ruski rat u Ukrajini, koji je naštetio globalnim opskrbama gorivom.

Ipak, prema Bloombergu, rečeno je da će milijun barela dizelskog goriva krenuti prema New Yorku, nakon što su dva broda preusmjerena sa svojih izvornih europskih odredišta.

U isto vrijeme, rafinerija dizela u Traineru, sa sjedištem u Pennsylvaniji, vraća se u pogon nakon sezonskog održavanja, što će pomoći u povećanju proizvodnje dizela u SAD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 18:41