NOVI ZAKON

ZBOGOM OLAKŠICAMA Tko do 1. ožujka kupi auto na firmu može uštediti do 52.358 kn!

 Elvir Tabaković

Odbrojavanje je počelo. Želite li kupiti automobil na firmu ili obrt, te pritom spasiti 70 posto poreza na dodanu vrijednost, imate vremena do 01. ožujka 2012. Znači, tek 11 radnih dana, i to ako ste u ruke uzeli novi broj Auto kluba (661.) odmah po izlasku, u petak 17. veljače. Uglavnom, gori vam pod petama. Ako zakasnite možete zaboraviti na djelomično odbijanje pretporeza, a takav propust vaše poslovanje može nepotrebno opteretiti za iznos od 52.358 kuna.

Toliko je, naime, prema dosadašnjem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost najviše moguće spasiti novca, pošto je pravnim osobama dopušten odbitak pretporeza od 70 posto za osobni auto vrijednosti do 400.000 kuna. A zakasnite li samo dan, taj iznos će iz vašeg džepa biti prebačen u državnu blagajnu i njime će se krpati proračun.

Kako ne bi bilo zabune, za povrat pretporeza, barem tog dijela od 70 posto PDV-a, u rukama do 01. ožujka u rukama trebate imati račun za kupljeni automobil. Odnosno, trebate preuzeti auto, pa zbog kratkog roka u obzir dolazi samo kupovina s lagera. Vremena za narudžbu modela kojem bi sami određivali boju laka, veličinu alu naplataka, doplatnu opremu i motorizaciju, jednostavno nema. Srećom, domaći zastupnici ovakvu situaciju dočekuju više nego spremni. Samo Toyota na lageru ima 485 auta, Mazda 191, Citroen 380...

Računi dobri tek za odbitak poreza na dobit



Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost ne ukida se samo praksa povrata dijela pretporeza kod kupnje auta, nego se PDV više neće vraćati niti od popratnih troškova, poput cestarina, servisa, računa za gorivo... No, to ne znači da te račune od 01. ožujka trebate bacati - i dalje će ulaziti u troškove, što će u konačnici smanjivati godišnji porez na dobit, koji primjerice, za firme iznosi 20 posto. No, slaba je to utjeha. Primjerice, dok ste dosad u cestarini od 123 kune imali 23 kune poreza i 100 kuna troškova, sada će cijeli iznos ulaziti u trošak. Umjesto sa 25 kuna (povećava se PDV) sad ćete se okoristiti sa samo 5 kuna. Znači, na svakih 125 kuna cestarine gubit ćete 20 kuna u odnosu na dosadašnju praksu.

Sve o novim porezima, odnosno ukidanju olakšica za pravne osobe na automobile saznajte u tiskanom izdanju Auto klubu (broj 661.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:59