PREMIJERA

Djeluje poznato? Službeno predstavljen novi Renault Duster, a proizvodi se u Turskoj

U zapadnu Europu Renault Duster sigurno ne stiže jer će ga francuski koncern na većini europskih tržišta nuditi isključivo kao Daciu

Renault Duster

 Renault Media

U Turskoj je službeno predstavljen novi Renault Duster. Riječ je o preimenovanoj Daciji koja se na mnogim tržištima nudi kao Renault.

Ovaj će se Duster proizvoditi u turskoj tvornici Bursa Oyak Renault i u budućnosti će se izvoziti u mnoge države diljem svijeta.

Jedno od najjačih tržišta je svojedobno bila Rusija, no nova generacija vjerojatno neće završiti i tamo zbog sankcija.

image

Renault Duster

Renault Media

U zapadnu Europu Renault Duster sigurno ne stiže jer će ga francuski koncern na većini europskih tržišta nuditi isključivo kao Daciu.

Novi Renault Duster razlikuje se od nove Dacie Duster samo po maski hladnjaka s natpisom Renault i logotipu na upravljaču. Tehnika i pogoni su isti. Sustav prednarudžbi za prve kupce koji žele posjedovati Renault Duster otvorit će se u Turskoj krajem svibnja,a cijene još nisu objavljene.

image

Renault Duster

Renault Media

Novi Renault Duster je baziran na platformi CMF-B, koja se također koristi u modelima Clio, Captur i Megane Conquest. Međutim, Dacia/Renault ovdje koristi pojednostavljenu verziju platforme. Ova platforma nudi različite opcije motora, uključujući benzinski potpuni hibrid, 48V blagi hibrid i pogon na plin.

image

Renault Duster

Renault Media

Identično kao i Dacia, novi Renault Duster dugačak je 4,34 metra. Također koristi iste motore, a bit će dostupan s tri pogona među kojima, kao i u Daciji, više nema dizelaša. Vrh ponude je E-Tech hibridni pogon sa 145 KS i multimode automatskim mjenjačem. Za ovaj model se navodi da nudi prosječnu potrošnju goriva od 5 litara/100 km i emisiju CO2 od 114 g/km.

Tu je i poboljšani 1,2-litreni blagi hibridni benzinski motor sa 130 KS i 4x4 pogonskim sustavom spojenim sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Osnova će biti verzija na benzin i plin.

image

Renault Duster

Renault Media

"Novi Renault Duster prvi je korak Međunarodnog plana za 2027. godinu koji će nam omogućiti proizvodnju 4 nova Renaultova modela u Turskoj.

Novi Renault Duster pomoći će nam ojačati marku, našu prisutnost na tržištu SUV vozila i provesti našu strategiju elektrifikacije, učinit ćemo našu tvornicu u Bursi izvoznim centrom ne samo za Europu nego i za ostatak svijeta", rekao je Jan Ptacek, izvršni direktor Renault Grupe Turska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:12