UDRUGA ZA PRUGE

'Vi ste sklopili ugovor? Ne znam. Ali vi ste šef udruge!? Pa jesam...'

Siščani iz Kopa Beacha bježali su od reportera Jutarnjeg koji je došao otkriti kako su dobili posao iz snova
 Marko Todorov/CROPIX

Sportsko-rekreacijska udruga Kopa Beach iz Siska želi poticati i razvijati odgovorno ponašanje, žele unaprijediti kvalitetu života ljudi u zajednici, promovirati i sportsko-rekreacijska događanja te promicati prava na zdrav život i čist okoliš.

I da, udruga, koja je prema Ministarstvu uprave registrirana 21. 10. 2013., želi demontirati pruge. Iako taj dio u njihovu statutu ne stoji, upravo su takav posao dobili od HŽ Infrastukture, i to samo desetak dana nakon što su se upisali u registar udruga.

A posao koji su dobili je sljedeći. Demontirati 91 kilometar pruge, odnosno 182 kilometra tračnica na relaciji Petrinja - Karlovac.

10 milijuna kilograma

Jedan metar tračnice ima 40 kilograma. Oko 10 kilograma ima kolosiječni pribor po metru tračnice. Tu su i skretnice, zatim brojni kolosijeci, čelične konstrukcije na mostovima, ukupno na dionici najmanje 10 milijuna kilograma željeza. Cijena kilograma željeza je 1,35 kuna, pa neki procjenjuju da je taj posao, koji su bez javnog natječaja dobili od HŽ-a, vrijedan više od 10 milijuna kuna. Da stvar bude bolja, udruga neće sama obavljati taj posao. Posao je dala kooperantima. U Sisku novosonovanu udrugu povezuju sa SDP-om.

Predsjednik udruge je Robert Novosel, voditelj naplate parkiranja u sisačkom komunalnom društvu Komunalac.

Član je SDP-a, a posao je dobio u listopadu prošle godine nakon što je na vlast došla SDP-ovka Kristina Ikić Baniček. Čime se bavi udruga, Novosel nije želio reći.

- Ne mogu razgovarati s vama. Na poslu sam - kaže pomalo živčano.

- Jeste li sklopili ugovor o demontaži pruge - pitamo.

- Ne znam - odgovara pomalo iznenađeno.

- Pa vi ste predsjednik udruge - podsjećamo ga.

- Da, jesam, ali vam nemam što drugo reći - odgovorio je i sklopio slušalicu.

Rječitiji nije bio ni dopredsjednik udruge Goran Kajgana. U sisačkoj oporbi kažu da je upravo on bio osoba koja je prikupljala donacije za SDP-ovu kampanju na lanjskim lokalnim izborima.

Nositelj liste SDP-a

- Slušajte, nismo ništa ukrali. Tu nema apsolutno nikakvih malverzacija - kaže.

Sjedište udruge je u Lasinjskoj ulici u Sisku u prostorima Mjesnog odbora “Eugen Kvaternik”, čiji je predsjednik Milan Branković koji je 2011. na izborima bio nositelj liste SDP-a. Njegova žena Selma tajnica je udruge.

- Da, oni koriste prostore Mjesnog odbora. Ali ja vam zaista ne znam čime se bave - kaže nam.

- Vaša žena je tajnica u udruzi - podsjećam ga.

- Da, je. Ona je tajnica. Nemam pojma o poslu s HŽ Infrastrukturom. A moja žena ne bi razgovarala s vama - odgovorio je i prekinuo razgovor.

Razgovor s gradonačelnicom Ikić Baniček:

Jeste li čuli za udrugu Kopa Beach? Ne bavim se demontiranjem

U uredu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček razgovor je trajao još kraće.

- Jeste li čuli za udrugu Kopa Beach i posao koji su dobili od HŽ Infrastrukture na demontiranju pruge od Petrinje do Karlovca - pitamo gradonačelnicu.

- Ne bavim se demontiranjem pruga - kratko je odgovorila.

- A jesu li članovi udruge i članovi SDP-a - zanima nas.

- Mi imamo 350 članova i zaista ne znam tko se čime bavi - odgovorila je.

- Jeste li razgovarali s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Darkom Peričićem o tome da se taj posao dade udruzi - pitali smo.

- Meni je ovaj razgovor pomalo neozbiljan. Pošaljite mi pitanja na mail koja god hoćete i mi ćemo odgovoriti - poručila je. Ni na jedno postavljeno pitanje nije odgovorila. U mailu je napisala da je s radom udruge upoznata još 2011., da je ta udruga dobila Nagradu grada Sisaka 2012. te da ne bi imala ništa protiv da može preuzeti zasluge za djelovanje i aktivnosti te udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:36