TELEMEDICINA

HRVATSKI IZUM SPAŠAVA ŽIVOTE Otac i sin smislili softver za američku bazu na Južnom polu

Medicinskim sustavima bave se 20 godina, počeli su programom za kruzere
 Boris Kovačev/CROPIX

Američke baze na Antarktici McMur- do, Palmer i Scott-Amundsen neka su od najudaljenijih i najizoliranijih mjesta na planetu. Kako bi znanstvenici koji ondje žive i rade u ekstremnim uvjetima imali što bolju medicinsku skrb, ubuduće će pomagati i jedan hrvatski proizvod - telemedecinski sustav Issa/Pharos koji je razvila mala informatička tvrtka VamsTec iz Zagreba.

Ta je tvrtka jedini hrvatski proizvođač telemedicinskih ICT sustava za obradu i analizu medicinskih slikovnih nalaza.

S kruzera u zemlju leda

- Činjenica da se naš proizvod našao na Antarktici rezultat je 13-godišnje uspješne suradnje s University of Texas Medical Branch (UTMB) iz Galvestona u Teksasu. UTMB je već godinama pružatelj komercijalnih teleradioloških usluga američkim kruzerima Holland America Linea koji koriste naša rješenja Issa/Pharos za povezivanje kruzera s centralnim serverom u Galvestonu - kaže Sead Džubur, mladi fizičar iz tvrtke VamsTec.

- U istraživačkim bazama McMurdo, Palmer i Scott-Amudsen, koja se nalazi upravo na Južnom polu, godišnje boravi oko 1500 istraživača i pomoćnog osoblja. Te su baze dobar dio godine potpuno odsječene od ostatka svijeta - rekao je Sead Džubur. - Stoga je američka Nacionalna zaklada za znanost (NSF), koja financira te istraživače, zainteresirana da imaju što bolju medicinsku skrb i apsolutno pouzdan telemedicinski sustav od kojeg se u svakom trenutku očekuje potpuna funkcionalnost.

UTMB, koji je angažirala tvrtka Lockheed Martin kao glavni ugovaratelj s NSF-om, odabrao je naš sustav koji je već instaliran i već se koristi. Sve se događa virtualno u realnom vremenu, kao da se pacijent nalazi u sobi koja je u ovom slučaju udaljena gotovo 10.000 kilometara - rekao je Sead Džubur koji zajedno s ocem Adilom vodi VamsTec.

Početak sa SFORM-om

Tvrtka VamsTec, koja se zasniva na znanju svojih djelatnika, uspješno posluje već gotovo četvrt stoljeća.

- Moj otac Adil, također fizičar, radio je niz godina u Brodarskom institutu, a među prvima se na ovim prostorima bavio digitalnom obradom slike. Upravo tu negdje leže korijeni orijentacije VamsTeca na slike koje proizvode medicinski uređaji - rekao je Sead Džubur.

Adil Džubur startao je početkom 90-ih sustavom za morfometrijsku analizu SFORM, koji je namijenjen za znanstvenu primjenu u patologiji i citologiji.

- Dugo godina SFORM je bio naš glavni proizvod kojemu smo 1993. dodali aplikaciju Pharos, prema grčkom nazivu za otok Hvar. Ta je aplikacija služila za razmjenu slika i konzultacije, a koristila se za telemedicinske konzultacije u patologiji - rekao je Sead Džubur.

Početak s apsolventom

Prije 20 godina Adil Džubur došao je na ideju o medicinskoj bazi slika.

- Nije to bio nekakav promišljen potez zasnovan na analizi tržišta nego je otac odmah zaposlio jednog apsolventa s FER-a. Dao mu je tada najlošije računalo u tvrtki i zadao okvirne zahtjeve za aplikaciju - rekao je Sead Džubur.

- Novu smo aplikaciju tim slijedom nazvali Issa po otoku Visu, te smo nakon dvije godine shvatili da je to zapravo naš novi glavni proizvod. Dvojica razvojnih inženjera koji su s nama od svojih studentskih dana još su u tvrtki. Inače, VamsTec danas zapošljava 10 ljudi visoke stručne spreme koji odlično poznaju sve standarde slikovne medicine - rekao je Sead Džubur.

Tvrtka VamsTec, koja više od 60 posto svojih prihoda ostvaruje zahvaljujući izvozu, sada se može pohvaliti s više od sto instalacija sustava Issa/Pharos diljem svijeta.

- U SAD-u već 12 godina surađujemo s tvrtkom Carpe-eDatum koja u suradnji s UTMB-om iz Galvestona uspješno pokriva telemedicinske potrebe kruzerskih kompanija u sklopu Holland America Criuse Linesa.

Prodor u Kanadu

U zadnje dvije-tri godine jako se intenzivirala suradnja s kanadskim distributerom, tvrtkom i3. U Torontu, sustav Issa/Pharos uveden je u 3 privatne klinike specijalizirane za mamografiju, radiologiju, endoskopiju i slične pretrage.

Sustav Issa/Pharos u Hrvatskoj

Iz velikog broja zdravstvenih institucija u Hrvatskoj u kojima su naši sustavi u svakodnevnoj upotrebi već niz godina izdvajamo KBC Rijeka i KBC Sestre milosrdnice. I Hrvatski zavod za telemedicinu koristi naša rješenja Issa/Pharos za primjenu telemedicine u radiologiji, neurokirurgiji, neurologiji, endoskopiji. Osim toga posebno nam je draga instalacija na Zavodu za patologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:31