OSUĐENI NA PROPAST

KAOS POD OBRUČIMA Košarkaši otkazuju Eurobasket, a izbornik i sportski direktor postoje samo neslužbeno

Zasad je sigurno da u reprezentaciji neće biti najboljeg playmakera Zorana Planinića ni suigrača iz Himkija Kreše Lončara
 AP

Pet mjeseci prije Europskog košarkaškog prvenstva u Sloveniji (od 4. do 22. rujna) oko hrvatske reprezentacije uglavnom dominiraju nepoznanice, a na prvome je mjestu ime izbornika.

Hrvatska košarkaška javnost godinu dana živi u uvjerenju da će ju na Eurobasketu voditi Jasmin Repeša, ali zbog toga što španjolska liga brani trenerima klubova da u isto vrijeme budu i izbornici reprezentacija, u HKS-u i oko njega kao da postoji zavjet šutnje.

Repeša se ne smije javno oglasiti po pitanju reprezentacije, a predsjednik HKS-a Danko Radić nije glasan kao do prije nekoliko mjeseci pa Unicajina euroligaška gostovanja koristi za inkognito posjete. Uvjerenje da je Repeša izbornik potkrepljuju i sastanci koje je ove godine održao s pojedinim reprezentativcima, ali ni o tome nitko ne želi govoriti u javnosti, kao ni da je Nikša Prkačin preuzeo neslužbenu ulogu sportskog direktora reprezentacije, odnosno Repešina glasnogovornika.

No, život uz hrvatsku košarku naučio nas je i na oprez pa ne isključujemo mogućnost da se Repeša odrekne reprezentacije (ako mogu igrači, zašto ne bi mogli i treneri?). U tom slučaju kandidati za izbornika postaju Neven Spahija i Dražen Anzulović.

Što je s igračima? Prošlogodišnjim povratkom Jasmina Repeša oživjela su sjećanja na dane kada je košarkaška reprezentacija imala kultni status pa se probudila želja za prvom medaljom nakon 18 godina (maksimalni cilj) ili barem plasmanom među šest koji će izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu (minimalni cilj). Odlične igre niza kandidata za reprezentaciju kroz Euroligu podgrijavale su tu nadu, ali s približavanjem kraja klupske sezone nastupa i vrijeme otrežnjenja.

Novi Amerikanac

Zasad je sigurno da u reprezentaciji neće biti najboljeg playmakera Zorana Planinića ni suigrača iz Himkija Kreše Lončara. Zbog ozljeda i “drugih” stvari upitni su Marko Popović, Marko Tomas i Didi Draper.

Otpadnu li sva trojica, nastat će veliki problem s organizatorima igre, koji bi trebali popuniti Rok Stipčević i, moguće je, neki novi Amerikanac s hrvatskom putovnicom ako se na vrijeme krene u akciju.

Najjači adut reprezentacije trebala bi biti centarska linija, ali onda bi za nju trebalo i složiti igru. Impuls mladosti i energije donijet će tada već 19-godišnji Dario Šarić, a poziv za pripreme trebao bi dobiti i godinu dana mlađi Mario Hezonja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:43