MASA ZA PLAĆE PROBIJENA

EVO ZAŠTO PROPADAMO Činovnici imaju čak 284 dodatka na plaću!

Prvi put otkrivamo cjelovit popis bonusa iz državnih i javnih službi

Ako ste skladištar, najbolje je da se zaposlite u nekoj od ustanova u kulturi jer će vam plaća automatski biti veća za deset posto od kolege koje vodi skladište u nekom ministarstvu.

Ravnatelju staračkog ili dječjeg doma dovoljno je, pak, da u opisu posla piše da obavlja i voditeljske poslove da bi mu plaća bila veća 15 posto. Službenici Ministarstva pravosuđa koji su valjda pod posebnim stresom jer rade u prodavaonicama za zatvorenike imaju dodatak na plaću od pet posto.

Bez policije i vojske

Pokazuje to analiza Ministarstva financija o različitim dodacima na plaće u javnim i državnim službama koje dobiva dobar dio zaposlenika za posebne uvjete rada zahvaljujući još važećim kolektivnim ugovorima i uredbama koje su Vlada i sindikati ugovarali proteklih godina. Takvih je dodataka prema prvoj analizi čak 284, no time nisu obuhvaćeni ministarstva policije i obrane pa ih je u konačnici zacijelo i više.

Ti će se dodaci sasvim sigurno naći na stolu u predstojećim pregovorima Vlade i sindikata o temeljnim i granskim kolektivnim ugovorima za javne i državne službe. Budući da je ove godine, unatoč štednji na božićnicama, ponovo probijena planirana masa za plaće u javnim i državnim službama za 800 milijuna kuna, jasno je da će Vlada pokušati uštedjeti na svim stavkama izvan osnovnih plaća.

Naime, izdaci za plaće u javnom i državnom sektoru ove su godine malo manji od 23 milijarde kuna, a samo različiti dodaci iz kolektivnih ugovora koštaju gotovo četiri milijarde kuna.

Registar zaposlenih

- Sada svako ministarstvo za sebe vodi podatke o dodacima na plaće. Od 1. siječnja sva će ministarstva biti objedinjena Registrom zaposlenih pa će se na jednom mjestu u svakom trenutku moći vidjeti koliko se izdvaja za osnovne plaće, a koliko na dodatke. Sustav će omogućavati bolje praćenje neujednačenosti u pojedinim resorima - pojašnjava jedan član Vlade.

Kolike su uštede

Istu analizu o dodacima na plaće javnih i državnih službenika napravila je i bivša, HDZ-ova Vlada kao preduvjet za uštede na masi plaća, no usprkos krizi, zbog socijalnog mira nikada nisu žešće ušli u pregovore sa sindikatima o ukidanju ili smanjenju nekog od tristotinjak dodataka. Premda sada u Vladi ne izlaze s brojkama o mogućim uštedama na dodacima, analize bivše Vlade pokazuju da su, uz osnovne plaće od 25 milijardi kuna, dodaci na plaću iznosili još 3,6 milijardi kuna.

Kolektivni ugovori državnim službenicima jamče 76 različitih dodataka zahvaljujući kojima im plaća može porasti od 5 do čak 30 posto. Najveći dio dodataka odnosi se na pravosudne policajce i carinske službenike. Među javnim službama, najviše ih se isplaćuje se u zdravstvu - čak 124. Premda je dio dodataka u zdravstvu opravdan s ozbirom na teške uvjete rada, sasvim je jasno da su neki dodaci u javnim službama služili samo za povećanje plaća.

Dodatak administraciji

U socijalnoj skrbi, primjerice, realno je da radnik koji radi s osobama s teškim invaliditetom ima dodatak na plaću od 25 posto. No, zašto u istoj ustanovi dodatak na plaću od 10 posto dobiva zaposleni na administrativnim poslovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:31