NOVA PLATFORMA ZA EU

Hrvatska ulazi u Europski semestar: manje će se oporezivati rad, a više imovina

 CROPIX

Premda još nije u EU, Hrvatska dobiva Ekonomski program, koji će joj omogućiti uključivanje u Europski semestar, nadzorni mehanizam Bruxellesa za ekonomske politike u državama članicama.

Naime, Vlada bi na današnjoj sjednici trebala usvojiti Ekonomski program Hrvatske za 2013. godinu, koji su zajedno izradila ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te financija uz sudjelovanje drugih ministarstava i agencija.

Ekonomski program

Program se usvaja na temelju poziva Europske komisije za neformalno uključivanje Hrvatske u Europski semestar prije ulaska u EU. Vlada bi ga s današnje sjednice trebala uputiti u Bruxelles.

U dokumentu na stotinjak stranica, koji Vlada šalje eurokratima, zaključuje se da su se krajem 2012. intenzivirala negativna gospodarskih kretanja i godina je završila padom aktivnosti od 2 posto. Vlada u 2013., nakon četiri godine recesije, ipak očekuje početak oporavka, pa nam predviđa rast BDP-a od 0,7 posto.

Porezni balans

Početni impuls rastu, smatraju u Vladi, dat će investicije javnog sektora, što bi trebalo pokrenuti i privatni.

U Vladi najavljuju i nastavak reforme porezne politike preusmjeravanjem poreznog opterećenja s rada na potrošnju i imovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:07