REFORME U ZDRAVSTVU

OSTOJIĆ O MASTERPLANU 'Uštedjet ćemo 400 mil. kuna, a građani će imati bolju zaštitu'

Nitko dosad u 20 godina nije imao hrabrosti napraviti masterplan bolnica, rekao je Ostojić
Zagreb, 101013.U Banskim dvorima odrzana redovita sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Rajko Ostojic, ministar zdravlja.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Masterplan bolnica će za pacijente značiti bolju, učinkovitiju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, poručio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić te ocijenio kako će se punom implementacijom plana uštedjeti oko 400 milijuna kuna godišnje.

Masterplanom, koji će biti gotov do kraja veljače, napokon ćemo dobiti efikasniju zdravstvenu zaštitu, a s njegovom punom implementacijom ušteda će biti 400 milijuna kuna godišnje, jer se radi o reduciranju akutnih kreveta i otvaranju dnevnih bolnica, rekao je Ostojić novinarima ispred Banskih dvora.

Podsjetio je kako su ove godine u gotovo svim županijama otvoreni objedinjeni hitni bolnički prijemi, išlo se u pripajanje sedam bolnica, a sada i u masterplan.

Uz pomoć vanjskih konzultanata pri kraju smo posla, do kraja veljače masterplan bit će gotov i predstavljen građanima te raspravljen sa stručnom javnošću, rekao je Ostojić te izrazio žaljenje što "nitko dosad u 20 godina nije imao hrabrosti napraviti masterplan bolnica".

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: MASTER PLAN ZA ZDRAVSTVO Od jedanaest bolnica u Slavoniji ostat će ih samo pet

Masterplanom se također želi postići da se većina usluga rješava kod liječnika opće prakse. "O tome 20 godina govorimo i to ćemo pokušati implementirati - da najveći dio uobičajene zdravstvene zaštite rješavamo kao u svijetu - barem 60 posto, a naš cilj je 80 posto zdravstvenih tegoba. To već danas rade u Austriji, Njemačkoj i Francuskoj pa nema razloga da se ne radi u u Hrvatskoj. Nažalost, predugo se čekalo", rekao je Ostojić.

Ponovio je da se bolnice neće zatvarati već će se "funkcionalno povezivati i smanjit će se broj djelatnosti". "To smo već počeli, prije 15-ak dana stupili su na snagu novi pravilnici o ustroju, ukinuli smo sve odsjeke, povećali broj kreveta po odjelima... Dakle, već tjednima, mjesecima radimo ciljanu, logičnu pripremu za masterplan bolnica", ustvrdio je Ostojić.

Masterplan bolnica jedna je od devet dugoročnih reformskih Vladinih mjera kojima je cilj smanjiti proračunski deficit i (javni) dug za razdoblje do 2016. U veljači, za kada je najavljeno njegovo predstavljanje, znat će se mreže bolnica, a građani će moći vidjeti gdje i koju uslugu mogu dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:38