NEMAR RADNIKA

EKSKLUZIVNO: ŠOKANTNI VIDEO Zataškana velika eksplozija na Dalmatini

Zbog nemara radnika tvrtke Montmont, 18. srpnja na autocesti Zagreb - Split, kod mosta Krka, samo se pukom srećom nije dogodila nesreća s tragičnim posljedicama. Toga dana u jutarnjim satima radnici su neposredno uz trasu autoceste, u sklopu gradnje magistralnog plinovoda Benkovac - Split, ispitivali tlak u plinovodu. U 10.41 sati uslijedila je eksplozija te je čep, postavljen na kraj plinske cijevi, izletio na autocestu dok se po njoj odvijao promet. Radovi su se obavljali u zaštitnom pojasu autoceste, dakle desetak metara od prometnice. Jutarnji list posjeduje ekskluzivnu snimku eksplozije na kojoj je vidljivo da je čep, težak nekoliko stotina kilograma, proletio kraj automobila, pao na zaštitni pojas između dva traka i zatim odletio do zaštitne ograde s druge strane autoceste.

Projektil i kamenje

Prema procjenama, čep je ukupno preletio oko 60 metara. Uz čep, na autocestu je odletio i kameni materijal. Zbog eksplozije se stvorio gusti oblak prašine te se nadvio nad dio mosta Krka. Zahvaljujući sreći i prisebnosti vozača, nije bilo tragičnih posljedica. Nekoliko vozača prošlo je kroz oblak prašine, a ostali su pričekali da se raziđe.

U Hrvatskim autocestama potvrdili su incident i tvrde da je radove za tvrtku Plinacro izvodio kooperant, tvrtka Montmont, “čiji djelatnici nisu poštovali uvjete iz Suglasnosti za obavljanje radova uz trasu autoceste te su svojim nemarom ugrozili korisnike autoceste”. Kako neslužbeno doznajemo, Uprava HAC-a oštro je upozorila tvrtke Plinacro i Montmont da će im, ako se ponovo dogodi i najmanji incident koji bi utjecao na sigurnost prometa na autocesti, opozvati izdanu Suglasnost za izvođenje radova te na drukčiji način regulirati radove u zaštitnom pojasu autoceste.

Štetu plaća Plinacro

Spletom sretnih okolnosti, utvrđena šteta je minorna. Udubljena je zaštitna ograda na autocesti i dijelom pokidana žičana ograda zaštitnog pojasa. Šteta je procijenjena na 8497,74 kune s PDV-om i naplatit će se od tvrtke Plinacro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:15