ULIČNA BAŠTINA

FOTO: GRAFFITIMA KROZ HRVATSKU Primjeri ulične umjetnosti koji uljepšavaju svakodnevicu u kojoj živimo

 Mario Perak
Knjiga će obuhvatiti fotografije radova hrvatskih "writera", podijeljene po regijama - Slavonija, središnja Hrvatska, Istra i Primorje i Dalmacija

Svaka poruka ispisana na zidu može se smatrati grafitom, ali 'graffiti' koji se smatraju uličnom umjetnošću zasebna su vrsta proistekla iz hip hop kulture koja zaokuplja sve veći broj mladih "writera'. Mnogi su završili likovne akademije, te se pored graffita također bave dizajnom ili slikarstvom.

Prateći razvoj hip hop subkulture, Mario Perak je sudjelujući u "graffiti jamovima" prije dvije godine u Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Splitu, počeo raditi na svojoj knjizi 'Graffitima kroz Hrvatsku', prvoj takve vrste u Hrvatskoj.

"Ljudima su graffiti samo šaranje po zidovima, ali ja ovom knjigom želim ukazati da nam sive zgrade i svakodnevica u kojoj živimo može bit ljepša i šarenija", kaže Mario Perak.

Lunarov grafit u Zagrebu (Dugave) 2011.

Knjiga će obuhvatiti fotografije radova hrvatskih "writera", podijeljene po regijama - Slavonija, središnja Hrvatska, Istra i Primorje i Dalmacija.

Grafit u Valpovu, autor Mor

Perakova knjiga mogla bi završiti i u nekim europskim zemljama, poput Njemačke i Portugala, odakle je, kaže, dobio pozitivne reakcije na knjigu koju priprema.

Grafit u Ernestinovu, autori Mario234 i Fosil iz Osijeka

Perak želi svojom knjigom mladim naraštajima, kao i neupućenima u hip hop kulturu i grafite, ukazati što su grafiti, gdje se crtaju (i gdje se ne smiiju crtati), te naglasiti razliku između tih grafita i uvredljivih poruka, poput onih navijačkih koje često primjećujemo na urbanim fasadama.

Mario Perak

Na Facebook stranici Graffitima kroz Hrvatsku , i istoimenom youtube kanalu možete razgledati više fotografija.

Grafit u Puli, autori Bien, Mosk i Neron

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:03