'ZVJEZDANE STAZE'

Očekivali smo ‘Imperiju’, a dobili smo samo jurnjave

J. J. Abrams puno duguje Stevenu Spielbergu. Upoznali su se kad je prvom bilo samo 15 godina, a tada već poznati redatelj pohvalno je ocijenio njegove super 8mm filmove i povjerio mu restauraciju vlastitih. Abramsov “Super 8” nadahnuta je posveta Spielbergu, koji su zajedno i producirali.

Kada gledate početak novih “Zvjezdanih staza”, ne možete a ne podsjetiti se na Spielbergove “Otimače izgubljenog kovčega”: tamo je Indiana Jones bježao pred bijesnim domorodcima, a ovdje to čine kapetan Kirk ( Chris Pine) i njegov pouzdanik Bones ( Karl Urban).

Scena je i ovdje vrlo efektna, jer su domorodci obojeni u bijelo, no zapravo se doimaju kao da su iz afričke džungle: vizualni ritam, pojačan glazbom, frenetičan je, a kadrova je toliko da ih ne možete ni pobrojati.

Ipak, koja je bitna razlika Spielberga i Abramsa? Prvom je dovoljna jedna situacija koju zatim nastoji što uzbudljivije izložiti, a Abramsu ne.

On smišlja paralelnu radnju u kojoj Spock ( Z. Quinto) polaže nekakvu napravu u razjareni vulkan: čelnici broda Enterprise nalaze se, naime, na primitivnom planetu Nibiru, gdje pokušavaju spasiti njegovo stanovništvo od vulkanske prijetnje. Radnja je malo usredotočena na Kirka, malo na Spocka, obje su situacije krcate pogibeljima, pa u jednom trenutku osjetite zasićenje. Možda je logika priče zahtijevala da se oba odvojka paralelno izlože, međutim, zanima me kako bi to riješio Spielberg.

Abrams je po mnogima učinio veliku stvar kada je osvježio serijal “Zvjezdane staze” novim licima.

Od Kirka i Spocka - kada su u pitanju filmska izdanja - ionako smo se oprostili u “šestici” iz 1991., naslovljenoj “Neotkrivena zemlja”, koja baš nije imala uspjeha, pa je bilo krajnje legitimno usredotočiti radnju obnovljenog serijala na mladenačke dane svemirskih heroja.

Abramsove “Zvjezdane staze” iz 2009. bile su efektan blockbuster, poletan i brz, solidan predložak za novi početak, koji je nedostatak suvislije fabule (osrednji zaplet i stereotipni negativci) mogao pravdati potrebom rješavanja važnijih problema, npr. predstavljanja i profiliranja likova, definiranjem vizualnog identiteta i sl.

Film “Zvjezdane staze - u tami” nije daleko odmakao od prethodnika. U redu, međuodnos Kirka i Spocka sada je puno slojevitiji, novi negativac ( Benedict Cumberbatch) ima veću težinu, prizori su spektakularniji, no Abrams i dalje smatra da je brzina važnija od sadržaja: prethodni serijal je bio spor, jer je čak i laicima rafinirano elaborirao što sve možda čeka ljudski rod u budućnosti, dok u novim “Zvjezdanim stazama” kao da su bitne samo jurnjave i povišena raspoloženja.

U jednom trenutku ćete ustanoviti da ne razumijete najbolje ono što se odigrava na ekranu.

Jedan se kritičar ponadao da će drugo izdanje serijala biti ono što je “Imperij uzvraća udarac” bio za “Ratove zvijezda”: u tom je pogledu film “Zvjezdane staze - u tami” iznevjerio očekivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:42