NEJEDNAKOST

ŠOKANTNO Žene sa srčanim udarom dulje čekaju pomoć u bolnici nego muškarci

Žene sa srčanim udarom duže čekaju na pomoć u bolnicama nego muškarci!

A ako su, osim što su žene, još i izrazito ženstvene čekaju još i duže. To su alarmantni rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu McGill u Kanadi. Čini se da, ako nakon što osjetite simptome srčanog udara, odjurite u bolnicu, vaši izgledi da dobijete pravovremenu pomoć kako bi oštećenje srca bilo što manje ovise o tome jeste li muškarac ili žena, a ako ste žena, još i o tome jeste li više ili manje ženstveni.

Kanadsko istraživanje je pokazalo da muškarci u dobi od 18 do 55 godina brže dobivaju pomoć od žena iste dobi kad dođu na odjel hitne pomoći u bolnici s akutnim koronarnim sindromom. Prosječno vrijeme čekanja na EKG, koji se koristi za potvrđivanje srčanog udara, bilo je 21 minutu za žene, a samo 15 minuta za muškarce.

Prema medicinskim smjernicama, preporučuje se da se EKG obavi u roku od 10 minuta od pacijentovog dolaska u bolnicu. Smjernice također određuju da se fibrinoliza, postupak ubrizgavanja lijeka koji razgrađuje ugrušak zbog kojeg je došlo do začepljenja žile, treba obaviti u roku od 30 minuta od pacijentova dolaska u bolnicu.

Prema rezultatima ovog istraživanja, muški pacijenti su injekciju s takvim lijekom primali u prosjeku nakon 28 minuta čekanja, a žene su na to čekale u prosjeku 36 minuta. Ovo istraživanje, koje je bilo službeno objavljeno u ponedjeljak, provedeno je na uzorku od 1.123 pacijenata u 24 kanadske te po jednoj američkoj i švicarskoj bolnici, a rezultati iz tih bolnica se u potpunosti podudaraju.

Još jedno zapanjujuće otkriće koje je donijela ova studija jest da su osobe s vrlo izraženom ženstvenošću bile češće ignorirane od strane medicinskih sestara i liječnika nego one koje su nisu bile tako ženstvene. „Ženstvenost“ ili „maskulinitet“ pacijenata mjereni su standardnim upitnikom pod nazivom Bem Sex Role Inventory, kakav koriste psiholozi, a u kojem se ispitanici kroz odgovore na pitanja izjašnjavaju o tome koliko se snažno identificiraju s određenim stereotipnim ženskim ili muškim osobinama.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Pacijentice koje su, prema rezultatima testa, bile izraženije ženstvene puno su duže morale čekati da prime pomoć od liječnika nakon srčanog udara nego pacijentice koje, prema rezultatima testa, imaju manje izražene ženske karakteristike.

Roxanne Pelletier, jedna od autora studije, komentirajući dobivene rezultate za medije, rekla je da liječnici i ostalo medicinsko osoblje vjerojatno ne diskriminiraju svjesno ženske pacijente. – No, neki stereotipi, poput toga da žene ne naglašavaju i ne izražavaju jasno svoje simptome može liječnike navesti na to da unaprijed odbace mogućnost srčanog udara kod mlade žene koja se javi na hitnu pomoć – rekla je Pelletier dodajući da je takvo kašnjenje u pružanju pomoći vrlo ozbiljan problem. Naime, kad je riječ o srcu, važna je svaka minuta jer što duže treba da se začepljena žila „odblokira“, to će veći dio srca odumrijeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:49