NOVI POSTUPAK

ZBOGOM BOLNE BUŠILICE? Laser bi mogao ukinuti potrebu za liječenjem kanala zubnog korijena

 Robert Mihaljević
Američki znanstvenici tvrde sa se laseri mogu koristiti za regeneraciju dijelova ošećenih zuba te da bi se jednog dana mogli koristiti i za prevenciju liječenja kanala zubnog korijena.

U testovima na životinjama se pokazalo da laserska zraka pokreće niz promjena koje vode do stvaranja novog dentina, sloja koji se nalazi ispod zubne cakline. Prema rezultatima tih istraživanja, matične stanice u zubnom mesu su nakon djelovanja laserskih zraka bile aktivirane.

Stručnjaci smatraju da su takvi rezultati vrlo intrigantni, no da je do njihove primjene u zubarskim ordinacijama još jako daleko. Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Harvard upotrijebila je bušilicu za uklanjanje dijela zuba kod miševa i štakora. Jedna doza laserske terapije na oštećenim zubima životinja dovela je do parcijalnog stvaranja dentina oko 12 tjedana kasnije.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Novo tkivo

Novonastali dentin nije bio baš idnetičan prirodnom dentinu, no stručnjaci smatraju da bi se ta sličnost lakše postigla kod ljudskih zubiju, koji su veći, te s usavršavanjem laserske tehnologije. Autori istraživanja nisu uspjeli proizvesti novi sloj tvrde cakline koja štit zub, no jedna od autorica, dr. Praveen Arany, smatra da studija može imati važnu ulogu u prevenciji liječenja kanala zubnog korijena – vrlo bolnog postupka koji uključuje vađenje živca i krvnih žila, kojeg se pacijenti uvijek užasavaju.

Danas se za poticanje stvaranja novog dentina koristi cement, no uspjeh nije uvijek zajamčen pa dr. Arany smatra da bi laser bio puno bolja opcija. – Laserska metoda bi se idealno trebala upotrebljavati u pokrivnom sloju zubnog mesa, čime bi se preveniralo liječenje kanala zubnog korijena i sačuvalo zub te ne bi bilo potrebe za njegovim vađenjem. No, ako dođete do zubnog mesa i uočite da je ono nekrozno (odumrlo), tada više nema stanica na kojima biste trebali raditi laserom pa, u takvim slučajevima, ova metoda ne bi funkcionirala – objašnjava dr. Arany.

Prof. Ian Needleman, direktor Međunarodnog centra za oralno zdravlje pri University College u Londonu, smatra da je potpuna samoobnova zuba još vrlo daleka budućnost. - Dio zubnog tkiva možda može pokazati neke znakove regeneracije, no to je još miljama daleko od regeneracije cijelog zuba. To je zanimljiv primjer za mogućnost da laser ima važnu ulogu u regenerativnoj medicini, no u ovom trenutku ne nudi ništa inovativno u području stomatologije – tvrdi prof. Needleman.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Matične stanice

Izvor novog dentina pronađen je u matičnim stanicama zubnog mesa. Eksperimenti su pokazali da energija dobivena iz laserskog svjetla stvara visoko rekativan kisik unutar zubnih tkiva. On zatim aktivira kemikalije zadužene za rast koje stimuliraju matične stanice na proizvodnju novog sloja dentina.

– Jako me zaintrigirala činjenica da tako malo laserske svjetlosti može stimulirati matične stanice na diferencijaciju. Osim toga, to bi bio vrlo jeftin i za pacijente posve bezbolan postupak, no, nažalost, njime se ne može stvoriti nova caklina – rekao je Chris Mason, profesor regenerativne medicine na Sveučilištu Kalifornija, dodavši da je zub poput kuće: dentin predstavlja unutrašnje zidove, no ta kuća i dalje treba vanjske zidove i krov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:09