U JEKU PRIVATIZACIJE

TRAŽI 660 MILIJUNA Otkrivamo tko je kontroverzni biznismen koji je zaustavio prodaju HPB-a

Optuženik DORH-a iz afere Bankomat Slaven Čolak ugrozio je prodaju Poštanske banke
 Cropix

Trgovački sud u Zagrebu blokirao je u ponedjeljak upravnu zgradu Hrvatske poštanske banke (HPB) u Jurišićevoj ulici u jeku njezine privatizacije na traženje Slavena Čolaka, jednoga od optuženika u slučaju Bankomat, vlasnika nekoliko kompanija koje su od HPB-a podigle kredite za izgradnju zabavnog parka u Samoboru na prostoru bivših toplica Schmidhen, poznatog pod nazivom Fantasy land.

Čolak odnosno njegove tvrtke Fantazija projekt, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli, Fantazija zabavni park te Inter Media Public (IMP) podnijeli su u prije nekoliko mjeseci tužbe protiv HPB ukupno teške nevjerojatnih 920 milijuna kuna. Najveći dio ovih tužbi podnijela je u rujnu ove godine grupacija Fantazija (Fantazija projekt, Fantazija vodeni park, Fantazija hoteli, Fantazija zabavni park) tražeći ukupno 658,8 milijuna kuna odštete od banke. Odštetu traže tvrdeći da je banka prekršila nagodbu prema kojoj nisu smjeli prodavati nekretnine koje je Čolak banci dao kao zalog za kredite, a banka je to ipak učinila.

Osim zbog otuđenja nekretina vrijednih nekih 11,5 milijuna kuna, Čolak je od banke zatražio i 71,25 milijuna kuna za odštetu za svoja ulaganja u pripremne aktivnosti oko izgradenje zabavnoga parka, zatim za 75,84 milijuna na ime troškova finaciranja projekta, čak 281 milijun na ime izgubljen dobiti jer projekt do sada zbog opstrukcija HPB-a nije pokrenut, 33 milijuna za narušeni ugled i reputaciju, te još 185,77 milijuna na osnovi gubitka tržišne pozicije i kamate, ukupno 658,8 milijuna kuna.

Čolak je od suda i zatražio da se njegova tražbina osigura tako što će sud staviti privremenu mjeru blokade na imovinu banke, a trgovački sud je takav zahtjev ocijenio opravdanim te je Općinski građanski sud u Zagrebu na nekretnini HPB-a u gruntovnici zabilježio da se pokreće postupak osiguranja privremenom mjerom zabrane otuđenja.

Na mjeru blokade HPB može u roku od 15 dana uputiti prigovor, a u banci neslužbeno objašnjavaju da njihova imovina nije blokirana nego sud tek treba odlučiti hoće li je blokirati do dovršetka sudskog procesa.

Čolaka pak Uskok tereti da je 2006. godine upravo od HPB-a, kojemu se tada na čelu nalazio Josip Protega, dobio neosigurane kredite od oko 43 milijuna kuna čime je nanesena šteta banci. HPB od Čolaka prema informacijama iz izvora bliskog banci danas potražuje oko 150 milijuna kuna, a optužnica u slučaju Bankomat nedavno je nakon četiri godine čekanja potvrđena pa bi Čolaku, Protegi i ostalima za mjesec dana trebalo početi suđenje na zagrebačkome Županijskome sudu. Istovremeno je Čolakova Fantazija projekt prema podacima servisa Poslovna.hr za porez dužna 590 tisuća kuna.

Dva se sudska procesa, onaj države protiv optuženika u slučaju Bankomat i oni Čolakovih kompanija protiv HPB-a vode paralelno, a blokada upravne zgrade banke veličine 1054 kvadrata koju je potvrdio i Čolakov odvjetnik Veljko Miljević otvara pitanje opstruiranja prodaje Hrvatske poštanske banke.

Linić: U kakvoj državi živimo?! Možda ovo smanji cijenu banke

U HPB-u neslužbeno objašnjavaju da proces privatizacije iako je šteta koju potražuju Čolakove tvrtke gotovo istovjetna prodajnoj cijeni banke ni na koji način ne ugrožava njezinu prodaju. Do sada su, kako neslužbeno tvrde imali četiri slučaja u kojima im je zbog tužbi Čolakovih tvrtki imovina blokirana i sva četiri puta na sudu su uspjeli isposlovati uklanjanje blokade, te se nadaju da će im to uspjeti i ovaj put. Naime, banka mora, dok traje sudski proces u kojem se od nje traži neka odšteta u svojoj bilanci zabilježiti rezervaciju za plaćanje te odštete u slučaju da izgubi sudski spor i to opeterećuje njezino poslovanje, no potraživanje po sudskoj tužbi ne mora nužno biti osigurano zabranom raspolaganja imovinom.

Blokadu imovine HPB-a komentirao je ministar financija Slavko Linić koji smatra da bi ovaj slučaj mogao utjecati na smanjenje prodajne cijene HPB-a.

- To može imati utjecaj na nižu cijenu i to samo pokazuje u kakvoj državi živimo. HPB ćemo prodati, a cijena će biti onakva kakva bude zahvaljujući ovakvim ljudima koji su inače zloupotrebljavali vlast da bi došli do kredita - rekao je Slavko Linić.

U HPB-u trenutačno su upoznati, kako neslužbeno doznajemo samo sa sadržajem tužbe koju je podnijela tvrtka Inter Media Public, a zajedničku tužbu četiriju tvrtki iz grupacije Fantazija još nisu vidjeli. Čolakove tužbe smatraju neosnovanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:11