ŽESTOK RAZDOR OKO FISKALIZACIJE

‘Preprodavači su me spriječili da radim s fiskalnom kasom. Jedini sam imao hrabrosti za to i evo kako sam prošao...’

Buntovnici protiv uvođenja kasa od beskompromisnog Linića traže barem jedan ustupak: produljenje roka za prilagodbu sa 30 dana na tri mjeseca. Taman koliko traje ljetna turistička sezona

Od 1. srpnja fiskalne kase morali su uvesti i prodavači na tržnicama, no to je, očito, najteži segment ‘Linićevog’ Zakona o fiskalizaciji. Prodavači su odmah u ponedjeljak počeli s prosvjedima diljem hrvatskih tržnica, no ministar financija ostao je neumoljiv. On želi uvid u tokove novca u svim segmentima poslovanja.

UTORAK

Drugi je dan prosvjeda prodavača protiv uvođenja fiskalizacije na tržnice. Tržnica Dolac. Više od 500 prosvjednika odlazi u Katančićevu ulicu pred Ministarstvo financija i traže razgovor s ministrom Linićem. Izabrali su vođu prosvjeda. On je Neven Peša, jedan od njih, prodavač na Dolcu. Svi ga cijene, on je rječit i prihvatio je ulogu pregovarača, iako po novom Zakonu o fiskalizaciji kao vlasnik OPG-a ne mora izdavati račune. Njega fiskalizacija ne kači, proizvodi i prodaje bračko maslinovo ulje, domaći i njegov proizvod koji je izuzet iz fiskalizacije. Dok on pregovara s Linićem, njegova klupa na Dolcu je prazna. No, na njegovoj, sjevernoj strani platoa na Dolcu, nasuprot ribarnice, pedesetak je klupa popunjeno i na njima se kupuje i prodaje. Desetak metara dalje, na južnoj strani, sve su klupe prazne. Tu, tradicionalno, prodaju vlasnici trgovačkih obrta koje će na sastanku ministar Linić nazvati prekupcima i nakupcima zbog kojih se, kaže, i uvodi fiskalizacija. Linić ne spominje riječ šverceri, nego govori o uvođenju reda i suzbijanju sive ekonomije. Ti prodavači rano ujutro kupuju voće i povrće na zelenoj tržnici na Žitnjaku i prodaju ga na svojim štandovima. Kupuju i domaće i strano, a na računu im je i plaćeni porez. Ne žele plaćati još jedan. Lirije Hajdari je jedna od njih. Mlada obrtnica prijeti da će zbog fiskalizacije zatvoriti obrt i napustiti četiri klupe za koje godinama plaća najam. Ljuti je kada je zovu prekupcem jer, kaže, što su onda svi trgovački centri, koji rade isti posao.

Neven Peša na sastanku se bori za njihova prava spominjući tradiciju kupovanja, nemogućnost cjenkanja, pa kulturni identitet grada, pa potom i nepripremljenost tipkanja računa ispod šestinskog kišobrana na vjetru, kiši i po snijegu. Traži paušalizaciju po austrijskom modelu. Ministar Linić mu odgovara da je sve to čuo i od ugostitelja i odvjetnika uoči fiskalizacije, a sada bilježe 46 posto veći promet kod ugostitelja i naplatili su 2,5 milijarde kuna poreza više, iako je PDV pao na 10 posto. Prosvjednicima predlaže 30 dana primirja u kojem neće slati inspekcije na tržnicu, a u međuvremenu će s gradonačelnicima pronaći model kako osigurati tehničke uvjete (struju, telefon) za fiskalizaciju na klupama i štandovima.

SRIJEDA

Prosvjednici nisu zadovoljni. Sutradan ih pojačava Niko Pervan, predsjednik Udruge tržnica koja okuplja 32 od 97 tržnica u Hrvatskoj. “Linić nam je stavio omču oko vrata i nakon mjesec dana izmaknut će nam stolac”, rekao je Pervan i s delegacijom otišao na sastanak u Poreznu upravu, kod ravnateljice Nade Čavlović Smiljanec. Srijeda je i na Dolcu je još više prodavača, koji polako zauzimaju i klupe na južnoj strani. Odjednom, vlasnici OPG-ova koji su do sada nudili samo grincek, mahune i grašak imaju pune štandove različite robe. Sve to primjećuje Lirije Hajdari i nije joj svejedno.

“Po čemu se sada oni razlikuju od nas. Ovo nije njihova roba, ovu rajčicu su kupili na zelenoj tržnici, a preprodaju je kao svoju. Ako je tako, onda treba uvesti fiskalizaciju za sve koji prodaju na tržnicama”, kaže Lirije. Napetost je sve veća. Kupci su zbunjeni, neki ne žele kupovati na tržnici jer misle da su ovi štrajkolomci. I OPG-ovci se bune što šefovi tržnica govore kako oni imaju robe za samo dva mjeseca prodaje. Ima među njima ozbiljnih proizvođača, ali ih je malo. Koliko je domaće robe na tržnicama? Svi barataju brojkama iz glave, razbacuju se postocima. Najveći je problem, kažu, zimi. Proljeće, ljeto i jesen imamo dovoljno svog voća i povrća za tržnice. A zašto ga onda toliko uvozimo? To su, kažu, trgovački centri. Oni uvoze na veliko. I kupuju od domaćih proizvođača, ali s dugim ciklusom naplate, dok prodavači s tržnica daju keš. Na ruke i odmah. Svi vole poslovati s njima. Na ruke s računom i količinom od oka. I svi su zadovoljni. Osim Linića.

Liniću, nastavite s čišćenjem švercera, poručio je s naslovnice Slobodne Dalmacije u srijedu Goran Perović, zvan Mungos, koji je na zadarskoj tržnici napadnut zbog pokušaja izdavanja fiskalnog računa. Perović je od ministra Linića zatražio da mu omogući legalan rad i naveo kako se 90 posto robe na tržnicama prodaje na nelegalan način.

“Dio piljara koji se bave prodajom voća i povrća i koji se nisu pripremili za prvi dan fiskalizacije osjećali su se ugroženo i prosvjedovali su, te su zatvorili svoje štandove. Mi smo nabavili sve potrebne stvari za normalan rad i počeli prodaju, ne podržavajući nezakoniti rad - ispričao je Goran Perović te nastavio: “Nakon pola sata grupa tih nezadovoljnika uputila se prema mom štandu i gospodin Soldo koji ima štand s bižuterijom počeo je prijetiti, glasno vrijeđajući mene, suprugu i sina. Ignorirao sam prijetnje, ali on nije stao na tome već se približavao štandu i još pogrdnije vrijeđao. Rekao je da će nas satrati i krenuo je rukama prema meni. Uzvratio sam žestoko na njegov pokušaj da me udari. Nakon toga napadnut je i moj sin, koji je pokušao smiriti situaciju. Nažalost, mi smo od zadarske policije dobili kaznenu prijavu za narušavanje javnog reda i mira iako smo mi zvali policiju, jer smo se branili na svom štandu. Ja sam branio život svoje žene, svoju robu i moj život, a evo kako sam prošao... A, samo bih želio da mi se konačno omogući legalan rad”, završio je Perović.

Tog trećeg dana prosvjednici bilježe prve veće gubitke. Hvata ih nervoza. “Obrće se tu lova, mi šetamo, Linić nam je obećao da do kraja mjeseca možemo bez računa”. Prodavači zaviruju u ribarnicu gdje svi dalje rade po starom. Priznaju kako su već bili kod mobilnih operatera i imaju tablete u pripravnosti. U Poreznoj upravi nema dobrih vjesti za prosvjednike. Opet se spominje samo odgoda.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:30