Mini auto po maksi cijeni

Autor: Autoklub hr

Objavljeno: 06.03.2008

MINI COOPER

Ustvari, priča o BMW-ovu miniju trebala bi početi bajkovitim riječima: Bio jednom jedan... Ne zato što je popularni typ R50 već zamijenjen nasljednikom, već zbog ogromnog uspjeha kojem se nitko nije usudio nadati nakon nesretnog braka BMW-a i Rovera.


Potražnja je veća od ponude - loše za fanove jer mini kao rabljeni odlično drži cijenu. Uz to ne odbija nas samo cijena već i mane tehnike kultnog mališana

No, okretna je kutijica munjevito osvojila mase svojim uspjelim retro-stilom i gokart-handlingom. Napokon, kupnja automobila je pitanje osjećaja. Što ne olakšava izbor rabljenog, jer kod pregledavanja minija iz druge ruke ne bi trebalo slušati kucanje srca već trezvenu glava. I zbog toga jer ovaj privlačni mališan nikad nije opravdao BMW-ove premium zahtjeve.

Početne probleme s lakom BMW je riješio, ali ne i nejednaku kvalitetu izrade koja se kod minija očituje neugodnim zvukovima klepetanja i škripanja u unutrašnjosti - čas se oglašava iz armaturne ploče, čas iz obloga vrata ili iz stražnjeg dijela.

Poznati su i prodori vode i napukline zbog naprezanja u vjetrobranskom staklu, izbijeni nosači brisača, hrđa na vratima, čak i pucanje nosača sjedala. Većina vozača minija to ležerno prihvaća i blagonaklono zanemaruje takve "sitnice".


Oduvijek slama srca: originalni mini koji se proizvodio od 1959. posebno se sviđao ženskom svijetu. Na slici austin cooper sa 56 KS iz 1961.

Kupci rabljenih ne smiju si dopusiti toliko tolerantnosti jer u širokom asortimanu nedostataka malog šarmera nalazimo i podmukle kvarove. Doista skupo postaje, na primjer, kad kolabira nedovoljno dimenzionaran mjenjač engleskog isporučitelja Midland Gears, što se do kolovoza 2004. češće događalo u petstupanjskim ručnim mjenjačima ugrađivanim u modele one i cooper. Zabrinjava i podatak da je njemački TÜV na glavnim pregledima već nakon pet godina utvrdio natprosječno često hrđanje na nosećim dijelovima. U skupe slabe točke ubraja se i upravljač. On može donijeti skupe probleme s kvarom servo-potpore, neispravnim ležajevima upravljača ili prevelikom zračnosti. Među vlasnicima minija česta tema su i neispravne pogonske osovine i spojka.


Daihatsu Trevis koji se proizvodi od sredine 2006. izgledom je blizak pra-Miniju, ali ima više prostora

Bio mali problem ili veliki popravak - ako mini mora u servis, novčanik se brže prazni nego kod drugih malih automobila. Dobro je barem što Chryslerovi benzinci koji se sklapaju u Brazilu ne stvaraju probleme i pokazuju izdržljivost usprkos velikoj potrošnji ulja. Općenito, zainteresiranim za minija preporučujemo kupnju kod dilera koji nudi kakvu- takvu garanciju na rabljeni. Inače, lako bi se moglo dogoditi da vaša priča s kupnjom minija ne bude bajkovita.

Tako zgodan mali auto, a toliko mana. Slaba je utjeha što se ne moraju pojaviti na svim primjercima. Tko usprkos tome želi imati mini, treba ga kupiti kod ozbiljnog prodavača.

Preporučujemo: Mini Cooper (115 KS)
Ako Mini, onda Cooper, jer kao i kupci novih Minija, i mi prednost dajemo snažnoj verziji. Ipak, Mini sa 115 KS ne želimo opisati kao zlatnu sredinu. Za tako što je razvijanje snage previše tromo, a potrošnja previsoka: prosječno deset litara benzina nije primjereno za ovakav mali auto. No Mini one sa 90 KS gotovo da nije štedljiviji, dok Cooper S posebno na autocesti postaje besramni gutač goriva. A dizelaš? Premda štedljiv, njegova flegmatičnost nipošto ne pristaje agilnom Miniju.Cardetails-tehnickekarakteristike
Motor

Vrsta
benzinski
Obujam ccm 1598
Cilindri/Ventili   4/16
Snaga kW/ks 85/115 @ 6000/min
Moment Nm 150 @ 4500/min
Mjenjač   ručni, 5 stupnjeva
Performanse

Najveća brzina Km/h 200
Ubrzanje 0-100 s 9,1
Potrošnja (test)
l/100km 10,3
Karoserija

Dimenzije cm 370 x 168 x 141
Razmak osovina cm 246,5
Prtljažnik l 160/680
Masa kg 1140
Gume   175/65 R15

Cijene rezervnih dijelova kn
Alternator 4000
Elektropokretač 2300
Pumpa za vodu
2400
Prednji branik (lakiran)
3800
Ispušni lonac
3500
Diskovi i pločice (prednje)
2700

Zaključak

3


U Hrvatskoj je Mini jednako popularan kao i u Europi. Pažljiv treba biti s primjercima iz uvoza, što se tiče kilometraže i oštećenja, no to ne znači da su primjerci domaćih vlasnika bitno bolji. Ipak, može se naići na uščuvan Mini.

Mnogi nedostaci u detaljima i česti kvarovi mjenjača
Pramodel Minija nikad nije bio blistavi primjer brižne izrade i dobre zaštite od hrđe. Nasuprot njemu, novi Mini je učinio velik napredak. U usporedbi s konkurencijom u klasi malih automobila kultni automobil si dopušta neke slabosti koje nimalo ne pristaju uz imidž, cijenu i vrhunske zahtjeve BMW-a. Već nakon pet godina njemački TÜV utvrđuje iznadprosječno hrađnje na nosećim dijelovima. I upravljači na glavnim inspekcijama često imaju previše zračnosti. Kod modela proizvedenih do kolovoza 2004. jako skupo postaje kad ispusti dušu preslabo dimenzioniran ručni mjenjač engleskog proizvođača Midland Gears. Posebno trajna nije ni spojka. Daljnje tipične slabosti: gubitak ulja na pogonu, nedostaci laka kod ranijih primjeraka, ispražnjene baterije, izlizane pogonske osovine i ležajevi kotača, napukline zbog naprezanja u vjetrobranskom staklu, izbijeni zglobovi brisača, zvuci klepetanja.
Minijev kopit: originalan i privlačno oblikovan, ali razočarava aljkava izrada, a opsluživanje preklopnim prekidačima u središnjoj konzoli je nepregledno
Uobičajen prizor: Chrylserov motor i mjenjač često gube ulje

U principu neproblematično mjesto, no propuštanja i izmjena vilica ponekad su nužna

Slaba točka: ručni mjenjači ugrađivani do kolovoza 2004. upadljivo se često kvare
Slaba tvornička zaštita od korozije: hrđa se ne nalazi samo na raznim ugrađenim dijelovima već s vremenom i na limovima karoserije

Od početka osjetljivo: elektroničke smetnje ograničavaju se pretežno na ranije godine proizvodnje
Auto Blic

Broj preporuka: 5

FACEBOOK KOMENTARI

ARHIVA ČLANAKA

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr