NOVI IMIDŽ

Burka Barbie: Preobrazba glasovite lutke

Barbie, kultna plastična lutka, postala je poznata po glamuroznoj odjeći kreiranoj baš za nju i savršenoj liniji tijela. No najpoznatija svjetska plavuša sakrila je svoju kosu: predstavljamo vam ljepoticu muslimanskog svijeta - Burka Barbie.

Barbien makeover nastao je za potrebe Mattelove izložbe kojom talijanska dizajnerica Eliana Lorena želi naglasiti multikulturalni aspekt transformirane lutkice. .

Dvije Barbike iz Mattelove kolekcije nose burke, odjevni predmet koji prekriva čitavo tijelo i glavu muslimanskih žena, s otvorima za oči. Zbirka koja broji više od 500 lutkica prodana je u Firenzi na dobrotvornoj dražbi aukcijske kuće na Sotheby, u korist udruge Save The Children. Prodajna izložba dio je ovogodišnjeg obilježavanja Barbienog 50. rođendana.

Najveća britanska kolekcionarka poznatih lutkica Angela Ellis, koja posjeduje više od 250 originalnih komada, nedavno je izjavila: "Mislim da je vrlo važno da djevojčice, bez obzira odakle potječu, u igranju s Barbie mogu prepoznati sebe. Znam da je Barbie doživljavana i kao nešto loše zbog poruke o idealnom fizičkom izgledu koju šalje djevojčicama, no prava ideja je sadržana u činjenici da svaka žena može biti štogod želi. Tako sam imala Barbie koja sjedi u invalidskim kolicima, a za šest tjedana Barbie koja stoji na svojim nogama.“

Rosie Shannon izjavila je kako je oduševljena što su Sotheby i Eliana Lorena upravo Barbie u burki odlučili ponuditi na aukciji. Jedna od izloženih lutkica nosi dragocjen Bulgarijev prsten, a svaka od njih pomoći će djeci širom svijeta, naglasila je aktivistica međunarodne humanitarne organizacije Save the Children.

Pravim imenom Barbara Millicent Robert, stvorena je 9. ožujka 1959. u Willoowsu u Wisconsinu. Lutka iz svijeta mode, visoka 29 cm, dugih nogu i zamamna poprsja, postavila je rekord u prodaji igračaka u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:47