SMAKNUĆE U TEKSASU

'SVOJOJ DJECI ŽELIM REĆI DA IH VOLIM. OVO POMALO PEČE' Posljednje riječi prije smaknuća

Jose Villegas (39) osuđen zbog stravičnog ubojstva nožem svoje bivše djevojke (23), njezinog sina (3) i majke (51) prije 13 godina u gradu Corpus Christi smaknut je danas u teksaškom zatvoru.

Smrtonosna injekcija ubrizgana mu je nakon što njegovi odvjetnici nisu uspjeli dokazati da je Villegas mentalno poremećen te da ne bi trebao biti osuđen na smrt.

- Želio bih samo svojoj djeci ponovno reći da ih volim - kazao je osuđenik upitan ima li što kazati prije nego ga usmrte. - Sve je u redu. Volim vas sve i volim svoju djecu. Spokojan sam.

Nakon što je injekcija počela djelovati, kazao je: - Pomalo peče. Zbogom. Nekoliko puta je glasno uzdahnuo, a onda počeo disati tiho. U 11 minuta od ubrizgavanja proglašena je smrt.

Jose Villegas postao je sedmi zatvorenik pogubljen ove godine u državi najaktivnijoj po osuđivanju zatvorenika na smrtne kazne.

- Zapanjila me smirenost koja je vladala u sobi pri pogubljenju, što je potpuno suprotno od terora koji su osjetile njegove žrtve - kazao je Mark Skurka, okružni tužitelj koji je presudio Villegasu, te dodao:

- Nije se nikad ispričao obitelji što je uzeo tri života, niti mu je to palo na pamet. Oni su mi kazali da im je drago da je sve napokon gotovo i da ej pravda zadovoljena, iako je za to trebalo dugo vremena.

Villegasovi odvjetnici žalili su se na presudu, kazavši kako je testiranje pokazalo da osuđenik ima IQ 59. Visoki sud je žalbu odbio, pošto je testiranje obavljeno kad je Villegas već bio osuđen na smrtnu kaznu.

Naime, u Teksasu je zabranjena egzekucija mentalno zaostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:34