SIGURNA LIGA 10

Panika na začelju: Lučko dobilo licencu za HNL

Licencu su dobili Dinamo, Lokomotiva, Hajduk, Rijeka, Split, Slaven Belupo, Zagreb, Osijek, Inter i Istra 1961. Na popravni ispit morat će samo Zadar i Cibalia
 Tom Dubravec / CROPIX

Čak 11 klubova dobilo je licencu za Prvu HNL u sezoni 2013/14. A među njima je i jedan drugoligaš - Lučko! To je rješenje Komisije za licenciranje, koje je jučer procurilo u javnost. O rezultatima postupka razgovarano je i na sjednici Izvršnog odbora u Rusanovoj.

Dakle, "od prve" su prošli Dinamo, Lokomotiva, Hajduk, Rijeka, Split, Slaven Belupo, Zagreb, Osijek, Inter i Istra 1961. Na popravni ispit morat će samo Zadar i Cibalia iz financijskih razloga. To je golem napredak u odnosu na prošlu godinu kad je u prvom stupnju zeleno svjetlo upaljeno tek za tri kluba. Prvoligaši su daleko ozbiljnije shvatili posao, HNS ima je dao više vremena, vraćao im na doradu što nije valjalo i rezultat je na kraju očit. Komisija za žalbe konačnu će odluku donijeti 10. svibnja.

No, za klubove iz Prve HNL ionako smo najavili da neće ima problema, da Liga 10 nije upitna, zato je ipak iznenađenje što je licencu dobilo i Lučko. Ukoliko izbori jedno od prva dva mjesta na tablici Druge lige, Lučko će se vratiti u najviši rang, a u tom slučaju ispast će tri prvoligaša. Trenutačno su na ljestvici peti, ali do drugog mjesta dijele ih samo četiri boda, a do kraja je šest kola. Imaju šansu.

Zašto je Lučko bilo sporno? Kako bi klub igrao u Prvoj ligi, mora imati status profesionalnog, za što su nužni odgovarajući ugovori s više od polovice igrača. Oni su potpisali takve ugovore, ali u trajanju od 28. veljače do 15. lipnja ove godine. Činilo nam se to kao dobra shema za prevariti sustav jer opet nemaju niti jedan ugovor za sljedeću sezonu kad bi trebali igrati u najvišem rangu. Takve smo signale dobivali i iz HNS-a, međutim Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta izdalo im je potvrdu da su profesionalni klub te ih vodi u registru. Kuća nogometa na temelju tog dokumenta dala im je licencu. HD, Šibenik, Solin i Dugopolje nisu prošli, dakako imaju pravo na žalbu. Za natjecanje u Drugoj ligi zasad postoji pet licenci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:54