OPTUŽEN ZBOG DOMA STRAVE I UŽASA

ŠTIĆENICI DOMA ZA PSIHIČKI OBOLJELE SU GLADOVALI I ROBOVALI Ravnatelj od države dobio 1,3 milijuna i spiskao ih

NAŠICE - Horor u kojem su godinama živjeli štićenici Doma za psihički bolesne osobe u Breznici Đakovačkoj, a kojeg je u rujnu prošle godine Ministarstvo socijalne politike zatvorilo, dobio je i svoj pravosudni nastavak u vidu optužnice za kaznena djela iz područja gospodarskog poslovanja.

Općinsko državno odvjetništvo u Našicama podiglo je optužnicu protiv Vjekoslava Bilića, koji je u Domu obnašao dužnost v.d. ravnatelja.

Tereti ga se da je od 23. veljače do 24. svibnja 2012. godine nenamjenski trošio novac kojeg je Ministarstvo uplaćivalo za potrebe doma. Tako je štićenicima uskratio njihov džeparac u ukupnom iznosu od 53.664,35 kuna, a od 1,3 milijuna kuna, koje je dobio za prehranu, higijenske potrepštine, odjeću i obuću štićenika, za tu je namjenu potrošio svega 26 tisuća kuna, a ostatak za druge potrebe ustanove.

DOM STRAVE I UŽASA Ljude su izgladnjivali i držali ih u podrumu bez svjetla i prozora

U istrazi je utvrđeno kako su trgovačke i poslovne knjige vođene neuredno. Podsjetimo, ova privatna ustanova bila je u vlasništvu Bilićeve supruge Mije Bilić, a unutarnji nadzor Ministarstva prošloga je ljeta odlučio stati na kraj činjenici da 129 štićenika tog doma živi u krajnje nehumanim uvjetima.

Podsjetimo, inspekcija je utvrdila kako je u jednoj sobi, u kojoj su se nalazili samo kreveti i niti jedan drugi komad namještaja, spavalo 35 psihički bolesnih štićenika. Nisu imali svoju odjeću, već su je svako jutro uzimali iz zajedničke garderobe, a za prehranu i higijenu imali su na raspolaganju oko tri kune na dan.

Ako su pak bili agresivni zatvaralo bi ih se u mračni podumm bez svjetla i prozora. Štićenici su također morali raditi na poljoprivrednom gospodarstvu u sklopu ustanove. Inspektori su tada, prema podacima koje su imali, izračunali da je svaki korisnik tijekom mjesec dana pojeo 0,63 kilograma mesa, 2,48 jaja, 1,39 litara mlijeka, 0,49 kilograma voća i 2,3 kilograma povrća!

Svi su iznosi i desetostruko manji od zakonskih normativa, koji propisuju najmanje 3,2 kilograma mesa, 12 jaja, 13 litara mlijeka, 4,5 kilograma voća i 11,5 kilograma povrća. Uz to, hrana je pripremana i servirana u takvim uvjetima da je odmah alarmirana i sanitarna služba: u prljavim i starim zdjelama, bez stoljnjaka, a često i bez potpunog jedaćeg pribora.

FOTO, DOM STRAVE I UŽASA Opačić: 'Ovo su neljudski uvjeti, a odgovoran je i bivši ministar!'

Najveća tragedija pak bila je u tome što je inspekcija sedam godina upozoravala na probleme u ovoj ustanovi, no sve je to gurano pod tepih i nitko ništa nije poduzeo do prošloga ljeta, kada je ministrica Milanka Opačić odlučila učiniti neizbježno i zatvoriti dom.

Odgovornim za takvu situaciju proglasila je i svoje prethodnike, no koliko je poznato kaznene prijave podnesne su samo protiv Vjekoslava i Mije Bilić. Nepoznato je u kojoj je fazi istraga protiv vlasnice doma i za sada je optužnica podignuta samo protiv njezina muža, koji je u rujnu prošle godine, na dan kada su štićenici iz Breznice premještani u druge domove izjavio da nalaz inspekcije ne odgovara realnoj slici.

Neistinitim je nazvao tvrdnje da su štićenici gladovali, da ih se zatvaralo, zlostavljalo i tjeralo na težak fizički rad. Nepoznato je i da li su protiv vlasnika i uprave doma podignute kaznene prijave za nehumano postupanje prema štićenicima. Zatvaranjem ovog doma bez posla je ostalo 36 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:29