U 2013. GAY PARADA NA ZIDOVIMA

Kanadski diplomat u gay kalendaru ruga se tvrdoj homofobnoj Srbiji

Borbi za prava LGBT osoba u Srbiji pridružio se i nekadašnji otpravnik poslova u kanadskom veleposlanstvu u Beogradu Kenneth Sully, koji se za novi kalendar u izdanju gay magazina Optimist fotografirao s ogromnom tetovažu na desnoj ruci na kojoj je ćirilicom ispisano - Pederčina.

No, to nije sve, uz tetovažu poruku šalje i majica koju je Sully odabrao za fotografiranje. Na njoj također ćirilicom piše Sloboda ili smrt, ispod čega je naveden datum 6. 4. 1941., odnosno dan kada su sile osovine bombardirale Beograd i, u osnovi, započele rat protiv tadašnje Jugoslavije. Taj je slogan bio drugi dio ratnoga pokliča četničkog pokreta (prvi dio bio je Za kralja i otadžbinu).

Takve majice masovno se prodaju na internetu, a teško je povjerovati da bi Sully glorificirao četništvo, prije bi se reklo da na neki način parodira i simbole “tvrde” homofobne Srbije sučeljava s gay porukom. U spomenutom kalendaru našle su se i druge poznate osobe pomažući na taj način LGBT osobama u Srbiji, krajnje šikaniranima.

Tu su glumci iz filma Srđana Dragojevića “Parada”, koji se bavi upravo pokušajem aktivista da u Beogradu organiziraju paradu ponosa. U kalendaru je i ekipa kazališne predstave “Izopačeni”, nastale prema predlošku Martina Shermana, koja se bavi položajem i progonom homoseksualaca u Berlinu tijekom Drugoga svjetskog rata, te sudionici performansa poput “Lezbijskog vjenčanja”.

Urednik magazina Optimist Predrag Azdejković rekao je da je cilj kalendara promovirati događaje koji su obilježili godinu na izmaku i ostavili značajan trag na LGBT zajednici u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:52