DOBRO DOŠLI U EU

HRVATSKA, PRIMJER STE ZA CIJELU REGIJU! Šef diplomacije Velike Britanije i Sjeverne Irske William Hague piše ekskluzivno za Jutarnji list

 AFP

Upoznajući Hrvatsku sve bolje iz godine u godinu, Britanci počinju sve više cijeniti ono što Hrvatska nudi. To uključuje fantastičan turistički potencijal Hrvatske i, ne manje važno, koncerte i glazbene festivale koji održavaju punim povećan broj letova iz Velike Britanije u Hrvatsku.

No, postoji i nešto drugo zbog čega Ujedinjeno Kraljevstvo cijeni i poštuje Hrvatsku: to je odlučnost i hrabrost ove mlade zemlje u provođenju teških i dalekosežnih reformi koje su transformirale Hrvatsku i omogućile joj da zauzme svoje mjesto u Europskoj Uniji. Dolazim u Zagreb kako bih vam odao priznanje zbog toga.

Hrvatska je danas potpuno drugačija nego što je bila prije 20 godina, kada je još bila razorena ratom, pa čak i prije 10 godina, kada je službeno aplicirala za članstvo u Europskoj Uniji. Britanija je čitavo vrijeme pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom Unijom - najtežih pregovora dosad - podržavala napore i uspjehe njenih vlada u provođenju ozbiljnih reformi u području vladavine prava, progona ratnih zločina, procesuiranja organiziranog kriminala i korupcije, te uvođenja reformi u području gospodarstva i javne uprave.

U nekim trenucima se možda činilo da je London suviše kritičan prema Hrvatskoj. No, mi smo čitavo vrijeme bili vođeni jednim ciljem: pomoći Hrvatskoj da ispuni zahtjeve za članstvo u Europskoj Uniji; da se transformira u zemlju s poštenim pravosudnim sustavom, s temeljima u modernim demokratskim vrijednostima i podrškom u gospodarstvu koje uredno funkcionira.

Danas ostale zemlje u regiji primaju poruku iz primjera Hrvatske. Europska Unija je zahtijevala da Hrvatska ispuni vrlo jasne i stroge uvjete u različitim sferama: u upravljanju brodogradilištima, poljoprivredi, trgovinskoj razmjeni, biznisu, pravosuđu.

Radilo se o razvijanju sistema kojem će hrvatski građani vjerovati, koje će investitori smatrati privlačnim i koji će, s druge strane, donijeti ekonomske koristi. Hrvatska je pokazala da pristupni pregovori doista mogu promijeniti zemlju nabolje. Procesuiranje ratnih zločina nije bilo bitno samo zbog zadovoljavanja zahtjeva EU: radilo se o suočavanju Hrvatske s vlastitom prošlošću.

Borba protiv korupcije služi tome da građanima Hrvatske život učini lakšim, poštenijim, prosperitetnijim. Pomirenje sa susjedima, neprijateljima iz vremena rata, nije bilo potrebno zbog zadovoljavanja Bruxellesa ili Londona, ono je potrebno kako bi cijelo ovo područje postalo stabilnije i sigurnije za sljedeće generacije, kako se ne bi ponovili užasi i zločini 1990-ih. No, posao nije gotov. I zato mi je drago čuti da su hrvatski ministri svjesni potrebe i odlučni nastaviti provođenje reformi i nakon priključenja Hrvatske Europskoj Uniji. Postoje ratni zločini koji još nisu procesuirani. Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala ne smije prestati nakon 1. srpnja: to je stalni izazov za sve nas. Britanske tvrtke još čekaju da Hrvatska postane istinski prijateljska zemlja za strane investitore.

Pomogavši Hrvatskoj da ostvari svoju ambiciju i priključi se Europskoj Uniji, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske sada je odlučna i voljna pomoći Hrvatskoj da i svoje članstvo u EU pretvori u uspjeh. Riječ je o partnerstvu, kako u trgovinskoj razmjeni i pravosuđu tako i u pomoći vašim susjedima na njihovu putu prema Europskoj Uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:21