SKANDAL U VIJEĆU VUKOVARA

Sabo će pod istragu ako policija utvrdi da je snimak istinit

Vukovarskom gradonačelniku prvo treba skinuti saborski imunitet da bi DORH započeo postupak

Marija Budimir (HDZ), vukovarska gradska vijećnica, nije jedina koju je gradonačelnik Željko Sabo (SDP) pokušao podmititi da prijeđe na stranu SDP-a kako bi ta stranka, zajedno s SDSS-om, imala većinu u vukovarskom Gradskom vijeću. Željko Sabo je pokušavao nagovoriti Radivoja Đurića, također vijećnika HDZ-a, ponudivši da će, ako ovaj u Gradskom vijeću stane uz SDP, njegovoj supruzi Ružici, babici u Općoj bolnici Vukovar, osigurati bolje radno mjesto.

- Sada imam svog čovjeka na čelu bolnice - rekao je Sabo Đuriću, misleći na Davora Arežinu koji je od početka srpnja na čelu vukovarske bolnice umjesto dr. Vesne Bosanac.

Pat-pozicija u Vijeću

Nakon lipanjskih izbora, na kojima je Željko Sabo dobio još jedan gradonačelnički mandat, situacija u vukovarskom Gradskom vijeću dovela je do pat-pozicije. Dva bloka, na jednoj strani SDP i SDSS, a na drugoj HDZ i HSP Dr. Ante Starčević, imaju isti broj vijećnika, svaki po dvanaest. Dva pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća nisu uspjela, pa ako se to dogodi i treći put, uslijedit će novi izbori.

Nakon objavljivanja tajno snimljenog razgovora vijećnice HDZ-a Marije Budimir u kojem joj on nudi novac i pogodnosti kako bi “prešla na njegovu stranu”, gotovo je sigurno da Vukovar čekaju novi izbori. Upravo ta činjenica postavlja pitanje zašto je tajno snimljen razgovor prvo dospio u medije, a ne na stol Državnog odvjetništva. Jer, objavljen je točno mjesec dana nakon što je vođen.

Zabrinutost SDP-a

Kako to, prema tvrdnjama HDZ-ove vijećnice nije bio jedini razgovor između nje i gradonačelnika Sabe, javnost je ostala uskraćena za sadržaj tih razgovora. Ovako ostaje sjena sumnje da objava inkriminiranog razgovora, a da o tome nisu obaviješteni istražni organi, može biti tempirana kao uvod u nove lokalne izbore u Vukovaru. Željko Sabo je saborski zastupnik, ali i član Predsjedništva SDP-a, što tu stranku dovodi u nezgodan položaj.

- Ovo je daleko ozbiljnija stvar od slučaja uhićenja načelnika i zamjenika Policijske uprave, Blaža Topalovića i Mate Kirchbauera - tvrdi osoba iz vrha SDP-a.

Činjenica da se “afera Budimir” dogodila samo dva dana nakon uhićenja čelnika vukovarske policije, koje se smatra kadrovima SDP-a, primorava vrh stranke da u tom vrlo osjetljivom dijelu Hrvatske povuče određene poteze.

Tvrdi da je montaža

Unatoč tome što je razgovor Željka Sabe s Marijom Budimir snimljen nezakonito, DORH neće moći ostati po strani. Sabo, međutim, uživa imunitet saborskog zastupnika i da bi se eventualno započela istraga, odluku o skidanju imuniteta, ako je zatraži DORH, morat će donijeti Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora.

- Nisam počinio išta protuzakonito. Snimak je montaža koja dolazi iz središnjice HDZ-a - rekao je Sabo jučer u Rijeci, gdje se zaustavio na putu u Sinj na Alku, da bi zbog velikog interesa javnosti stao pred novinare i rekao svoju stranu.

- Očito je da je nakon mjesec dana montaže možda negdje u središnjici HDZ-a, kod gospodina Karamarka i Brkića, napravljena montirana snimka - rekao je.

Mućke s ljetovanjima djece i lažna prodaja kuće

Nova afera nije jedina koja se plete oko vukovarskog gradonačelnika. Jutarnji je list prvi, lani u srpnju, pisao o kaznenoj prijavi koju je protiv Sabe podnijelo osmero sada bivših vukovarskih SDP-ovaca, optužujući ga da se sa šefom gradskog SDP-a Ž. Pinjuhom i tajnikom S. Mudrim okoristio novcem siromašnih Vukovaraca i djece koje je SDP vodio na more, naplaćujući troškove nekoliko puta veće od stvarnih. Predmet se nalazi u vukovarskom Državnom odvjetništvu. Uz Sabu se veže i kupoprodaja kuće iz 1998. kada je sklopio fiktivni ugovor o kupnji kuće u mjestu Bilje te podigao kredit od 62.000 DEM, da bi tu kuću, opet fiktivno, prodao 2000. Za tu se transakciju saznalo 2010., kada je htio zamijeniti stan supruge od 56 kvadrata za stan u novouređenoj vili od 86 kvadrata, čija je obnova koštala tri milijuna kuna. Pravo na gradski stan nisu imali oni koji su vlasnici nekretnina, pa je Sabo transakciju s kućom sam proglasio fiktivnom.

Kronologija slučaja Sabo

19. svibnja

U prvom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Vukovara Željko Sabo dobiva 42,51, a Ivan Penava (HDZ) 40,43 posto glasova

2. lipnja

U drugom krugu lokalnih izbora Sabo pobjeđuje Penavu, osvojivši 53,9 posto glasova u odnosu na Penavinih 45,22

27. lipnja

Prva, neuspjela konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Vukovara

2. srpnja

Vijećnica HDZ-a Marija Budimir tajno snima razgovor u kojem joj Sabo nudi novac i pogodnosti za prelazak na stranu SDP-a

23. srpnja

Druga, također neuspjela konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća

srpanj (datum nepoznat)

Sabo pokušava podmititi gradskog vijećnika Đurića

3. kolovoza

Večernji list objavljuje transkript tajno snimljenog razgovora gradonačelnika Sabe i gradske vijećnice Budimir

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 08:56