VELIKI PREOKRET

VIDEO: HOSNI MUBARAK PUŠTEN IZ ZATVORA U kućni pritvor prebačen helikopterom

(FILES) Egyptian former president Hosni Mubarak is seen behind the defendants' cage during his retrial at the Police Academy in Cairo on June 8, 2013. Hosni Mubarak will face a new court hearing on August 21, 2013 during which his lawyer will seek his release from prison, judicial sources said. The hearing is the fourth and final case against the long-time president, who was toppled in a popular uprising in February 2011. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
 AFP

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak pušten je u četvrtak iz zatvora i prebačen u vojnu bolnicu u Kairu gdje će biti pod stražom, potvrdili su dužnosnici.

Medicinski helikopter koji je prebacio Mubaraka poletio je iz zatvora Tora u južnom predgrađu Kaira i nakon nekoliko minuta sletio u bolnicu u obližnju četvrt Maadi.

Premijerov ured je u srijedu navečer priopćio da će Mubarak, koji je Egiptom vladao 30 godina do svrgavanja u pobuni 2011., biti u kućnom pritvoru.

Ta je odluka donesena u vrijeme dok je u Egiptu na snazi jednomjesečno izvanredno stanje proglašeno prošloga tjedna kada je vojska rastjerala prosvjedne kampove islamista koji traže povratak na vlast svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija.

Sud u Kairu u srijedu je donio presudu o puštanju Mubaraka iz zatvora, koja je uzdrmala već ionako podijeljenu naciju uslijed višetjednih nasilnih sukoba vojske s Mursijavim pristašama u kojima je poginulo oko 900 osoba.

Mubarak (85) je uhićen nedugo pošto je svrgnut s vlasti i optužen za upletenost u ubojstva prosvjednika tijekom revolucije te za korupciju za vrijeme obnašanja vlasti.

Prvotno je prošle godine osuđen na doživotni zatvor, ali je ta presuda poništena i Mubaraka očekuje ponovno suđenje. Za to, međutim, nije potrebno da bude u zatvoru i jedino što ga je još držalo iza rešetaka optužbe su za korupciju.

Bolesni bivši političar vjerojatno nema političku budućnost, no velik broj Egipćana mogao bi njegovo puštanje doživjeti kao obnovu staroga poretka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:25