PAD BLADE RUNNERA

'NISAM IMAO NAMJERU NIKOGA UBITI' Pistorius na suđenju iznio svojuverziju stravičnog ubojstva djevojke

 AFP

14:05 Južnoafrička atletska zvijezda Oscar Pistorius, kojeg se tereti za ubojstvo s predumišljajem, izjavio je danas na sudu da je pucao jer je mislio da se radilo provalniku te je odbacio sve optužbe o ubojstvu.

Na sudu je također izjavio kako nije imao namjeru nikoga ubiti te da je svoju djevojku jako volio.

- Ja ne razumijem kako sam mogu biti optužen za ubojstvo, nisam imao namjeru nikoga ubiti. Nisam imao namjeru ubiti svoju djevojku, rekao je Pistorius u izjavi koju je na sudu pročitao njegov odvjetnik.

Pistorius je za vrijeme suđenja bio vidno potresen, te je cijelo vrijeme teško disao i jecao, prenosi CNN.

Pistorius je na sudu dobio priliku ispričati svoju stranu priče.

Prema njegovim riječima, par je Valentinovo odlučio provesti kod kuće. U jednome trenutku, kako kaže, kada je izašao na balkon zatvoriti vrata čuo je buku iz kupaonice.

Bio je preplašen i nije htio upaliti svijetlo.

- Mislio sam da je netko ušao u kuću. Kako nisam imao proteze na sebi, osjećao sam se prilično ranjivo. Morao sam zaštiti Reevu i sebe. Nisam palio svjetlo, približio sam se kupaonici i poviknuo. Još uvijek nisam imao proteze na nogama. Pucao sam kroz vrata i viknuo Reevi da zove policiju. Tada sam se vratio do spavaće sove i sinulo mi je da je u kupaonici mogla biti Reeva. Bio sam prestravljen. Razvalio sam vrata i zvao zaštitare i hitnu. Odnio sam je u prizemlje, umrla je na mojim rukama. Reeva se očito digla kada sam ja išao zatvoriti balkonska vrata - dio je njegove izjave.

Oscar je još pojasnio zašto je imao pištolj kod kreveta.

- Primao sam prije smrtne prijetnje. Svjestan sam da lopovi pokušavaju ući u naše kuće. Zato spavam s pištoljem ispod kreveta, izjavio je, piše The Guardian.

--------------------------------------------------------

12:02 Oscar Pistorius optužen je za ubojstvo s predumišljajem, potvrdio je to sudac, javlja CNN.

I tužitelj i obrana su se složili da je Oscar ubio svoju 29-godišnju djevojku Reevu Steenkamp na Valentinovo. No obrana sada pokušava osporiti tvrdnje tužilaštva da se radilo o ubojstvu s predumišljajem.

Odvjetnik obrane Barry Roux odbacio je točke optužnice tvrdeći kako su okolnosti ubojstva koje se dogodilo u ranim jutarnjim satima na Valentinovo nejasne.

"Sve što znamo je da se ona zaključala u kupaonicu i da je ustrijeljena", rekao je Roux u prepunoj sudnici.

Međutim tužitelji su iznijeli sliku koja ukazuje na ubojstvo s predumišljajem, a za takav zločin se u Južnoafričkoj Republici dobija doživotna kazna.

"Ako se naoružam, prijeđem određenu udaljenost i ubijem nekoga, to je s predumišljajem", kazao je tužitelj. "Vrata su zaključana. U to nema sumnje. Prijeđem, sedam metara i ubijem. Motiv je 'Želim ubiti'. I to je to".

Uhićenje 26-godišnjeg Oscara Pistoriusa, olimpijskog i paraolimpijskog sprintera, šokiralo je milijune koji su ga gledali prošle godine kada se plasirao u polufinale na 400 m na olimpijskim igrama u Londonu te kako je na parolimpijskim igrama osvojio šest zlatnih medalja.

Prve iformacije nakon nesretnog događaja sugerirale su da je Pistorius zabunom ubio Steenkamp, misleći da je provalnik, što je verzija koju je Pistorius ispričao svojoj sestri odmah nakon pucnjave. "Optuženik je svojoj sestri rekao da je mislio da se radi o provalniku. Zašto bi se provalnik zaključao u kupaonicu?", pita se tužitelj Gerrie Nel.

Istovremeno, dok traje iznošenje pojedinosti ubojstva, u Port Elizabethu se održava pokop Reeve Steenkamp.

I dalje se ćeka odluka hoće li biti pušten uz jamčevinu.

-----------------------------------------------------------

10:21 Oscar Pistorius nekontrolirano je zaplakao u sudnici u Pretoriji nakon što su tužitelji opisali kako je ubio svoju djevojku Reeve Steenkamp, javlja CNN.

Prema riječima tužitelja, Pistorius je svoju djevojku ubio s predumišljajem te tvrde da se unaprijed naoružao i stavio proteze na noge.

- Upucao je i ubio nedužnu ženu, rekao je tužitelj Gerrie Nell koji je objasnio kako je Reeve došla samo prespavat kod svog dečka, dok je on na nju čak četiri puta pucao kroz kupaonska vrata, od čega su je tri metka pogodila i usmrtila.

Pistorius je nakon toga lice prekrio rukama.

No, branitelj paraolimpijca, Barry Roux, izjavio je kako pucnjava nije planirana te da je Pistorius ubio je svoju djevojku misleći da je provalnik.

----------------------------------------------------------------

Južnoafrička paraolimpijska zvijezda Oscar Pistorius danas će se ponovno pojaviti pred sudom u Pretoriji gdje će se saznati detalji ubojstva te hoće li biti pušten uz jamčevinu, javlja BBC.

Tužitelji su najavili kako ga namjeravaju optužiti za ubojstvo s predumišljajem, koje on negira. Britanski BBC navodi kako tužilaštvo namjerava iznjeti svoje dokaze protiv Pistoriusa te ostaju pri tvrdnji kako mu ne treba određivati jamčevinu već ga treba staviti u pritvor do početka sudskog procesa.

Njegova djevojka Reeva Steenkamp ubijena je u njegovoj kući na Valentinovo 14. veljače. Policija je kasnije pronašla pištolj, no i krvavu palicu. Strani mediji pišu kako je Pistorius tu noć bio pod utjecajem alkohola te da je konzumirao i zabranjene steroide koji potiču agresivnost.

Pistoriusu našli i steroide: Eksploziju agresije Blade Runnera izazvale su zabranjene supstance?

Pistorius će se danas prvi put izjasniti u optužnici i najvjerovatnije će zatražiti da bude oslobođen uz jamčevinu. Njegov odvjetnički tim trebao bi na sudu obrazložiti da Oscar ne predstavlja opasnost za okolinu. On je tokom vikenda zadržan u zatvoru te je odbio govoriti o smrti djevojke.

Ubijena Reeva Steenkamp danas će biti kremirana u Port Elizabethu u Južnoj Africi.

Njezina majka je jučer u jednom intervjuu izjavila kako je zanimaju samo odgovori te zašto se ova stravična tragedija dogodila njezinoj kćeri.

- Zašto se ovo moralo dogoditi? Zašto je to učinio? Zašto je naša lijepa kći morala ovako umirjeti, pitala se shrvana gospođa Steenkamp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52