NA ČELU VUKOVARA

ŽELJKO SABO U SUKOBU INTERESA? Njegova tvrtka poslovala s Borovom

Vukovar, 030513.Predsjednik RH Ivo Josipovic na svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Vukovara povodom proslave Dana grada. Na slici: gradonacelnik Vukovara Zeljko Sabo.Foto: Emica Elvedji / CROPIX
 Emica Elveđi / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Na udar Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa došao je i vukovarski gradonačenik i saborski zastupnik SDP-a Željko Sabo. Protiv njega je Povjerenstvo na današnjoj sjednici odlučilo pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa zbog sumnje da je prekršio nekoliko odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Protiv Sabe je naime, Povjerenstvo u travnju dobilo neanonimnu prijavu u kojoj se upozorava da je jedini osnivač i vlasnik tvrtke Veki Va te član Nadzornog odbora Borova kao i da je njegova tvrtka stupala u poslovne odnose s Borovom.

Budući da je Sabo kao državni dužnosnik bio dužan upravljačka prava u vlastitoj tvrtki trebao je prenijeti na drugu osobu, ne smije biti član nadzornih ili upravljačkih tijela niti njegove tvrtke smiju sklapati poslove sa državom ili lokalnim jedinica, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv Sabe.

Smatraju da za to postoje preduvjeti budući da su uvidom u sudski registar utvrdili da je vukovarski gradonačelnik jedini osnivač, direktor i vlasnik Veki Va, da je član NO Borova. Osim toga Sabo takve podatke nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici što je također bio dužan. Tek je u kolovozu prijavio članstvo u NO Borova.

- Sada nam predstoji da utvrdimo koliko je dugo bio direktor u svojoj firmi, je li prenio upravljačka prava, i da li je ta tvrtka dok je on bio dužnosnik stupala u poslovne odnose sa državim i lokalnim tijelima i njihovim tvrtkama. Kao i da li je za članstvo u NO Borova primao naknadu – objasnio je član Povjerenstva Boris Spudić.

Povjerenstvo je danas pokrenulo postupke protiv još desetak bivših ili aktualnih lokalnih dužnosnika. Predsjednica Povjerenstva upozorila je da velik broj lokalnih dužnosnika nije uopće svjestan svojih obveza prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Primjerice protiv gotovo svih je danas pokrenut postupak jer su članovi nadzornih odbora ili upravnih vijeća ili pak, imaju tvrtke čije udjele nisu prenjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 01:50