GLUMAC I UGOSTITELJ

Depardieu će otvoriti ugledni restoran u republici Mordoviji

Francuska glumačka legenda Gérard Depardieu (65), koji je u siječnju dobio rusko državljanstvo, registrirao se ovih dana kao samostalni poduzetnik u ruskoj republici Mordoviji, 650 km istočno od Moskve, gdje uskoro planira otvoriti restoran. To je ruskoj novinskoj agenciji Ria Novosti potvrdio i Nikolaď Borodatchev, direktor ruske Fondacije za kinematografiju, ali i bliski prijatelj francuskoga glumca.

Ruska ljubav

To neće biti Depardieov prvi izlet u ugostiteljstvo. Naime, vlasnik je triju renomiranih pariških restorana, ali i restorana u Kanadi i Rumunjskoj te uskoro u Mordoviji.

I sam glumac je tijekom svog posljednjeg posjeta toj ruskoj republici i glavnom gradu Saransku u veljači već najavio otvorenje kafića ili restorana. Iako zasad nisu poznati detalji kao ni koncept budućega restorana, Valeri Maressev, regionalna ministrica za informiranje, izjavila je da će restoran biti “dostojan njegova imena i s velikim izborom jela na meniju” te da se sam glumac nada kako će restoran privući “kreativne ljude pune inicijative”.

U subotnjem intervjuu jednom ruskom dnevniku Depardieu je rekao da mu se gradić Saransk jako sviđa te kako taj grad, koji je inače poznat po brojnim logorima, ima toliko toga za otkriti, apostrofirajući poljoprivredu i ljude.

Inače, francuski glumac koji je bio veliki simpatizer konzervativne desne politike bivšega francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, nakon višemjesečne polemike s francuskim socijalističkim premijerom Jean-Marcom Ayraultom oko nametnutih visokih poreza, nedavno je svoju francusku adresu zamijenio belgijskom te kupio kuću i imanje u jednome pograničnom mjestu. Francuski je premijer ocijenio jadnom glumčevu odluku da zbog fiskalnih razloga francusku adresu i putovnicu zamijeni belgijskom.

U međuvremenu se u javnu polemiku uključio i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je najprije samo ponudio, a već početkom siječnja glumcu i predao rusku putovnicu. I od tada ne prestaju hvalospjevi na relaciji Depardieu - Putin. Kontroverzni glumac, poznat i po svom pretjeranom uživanju u alkoholu, Rusiju je više puta ocijenio “velikom demokracijom”. U nedavnom je intervjuu Deparidieu ruskog predsjednika usporedio ni manje ni više nego s Papom Ivanom Pavlom II. i nekadašnjim francuskim predsjednikom Francoisom Mitterrandom.

Zaštitno lice

Kontroverzni Depardieu, najpoznatiji po kultnoj ulozi galskog ratnika Obelixa, jedan je od najbolje plaćenih glumaca francuske kinematografije koji je glumio u više od 200 filmova, a njegova se imovina procjenjuje na 700 milijuna eura. Posjeduje brojne nekretnine, dvorac i vinograde u Parizu i Francuskoj, ali i nekretnine u Španjolskoj, Maroku, Italiji, Argentini, Alžiru i Ukrajini. U zemlji votke i ljubavi, ali i nekim drugim zemljama bivšeg SSSR-a, Depardieu je vrlo poznat, ne samo po filmu, već i kao zaštitno lice mnogih reklama, od kojih su najpoznatije one za rusku banku Sovietski. Također je rado viđen gost na zabavama čečenskog vođe Ramzana Kadyrova kojega razne udruge optužuju za teška kršenja ljudskih prava te političke likvidacije.

Glumac ovih dana boravi u Groznom, glavnom gradu Čečenije, gdje s glumicom Elizabeth Hurley snima film “Tirkizna” francusko-rusko-britanske kooprodukcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:06