ČEKAJU SE PRVI NALAZI

DANKO RADIĆ U INDUCIRANOJ KOMI Liječnici poručili: 'Zadovoljni smo ishodom zahtjevne operacije'

 Ronald Goršić / Cropix

Danko Radić, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, u četvrtak navečer, zbog srčanih problema, podvrgnut je hitnoj operaciji na Odjelu za kardijalnu kirurgiju Kliničke Bolnice Dubrava i nalazi se u induciranoj komi. Operativni zahvat izveo je ugledni, svjetski priznati stručnjak prim.dr.sc Igor Rudež.

Radić se nalazio na odmoru u rodnom Šibenku, gdje je tijekom dana osjetio snažnu bol u prsima te je nakon pregleda u Općoj bolnici Šibenik, vozilom hitne pomoći prebačen u Zagreb.

- Nakon obavljenih pretraga dijagnosticirani su mu ozbiljni srčani problemi te je podvrgnut hitnom operacijskom zahvatu. U razgovoru s liječnicima koji skrbe o Radićevom zdravlju jedino što sam mogao saznati jest činjenica da se nalazi u induciranoj komi pa ćemo stoga tek nakon dva dana imati cjelovitiju informaciju o njegovom zdravstvenom stanju - kratko je referirao Željko Drakšić, tajnik HKS-a.

Dr. Rudež: Vrlo smo zadovoljni ishodom zahtjevne operacije

Zdravstveno stanje Dinka Radića zasad je stabilno, premda je šestosatna operacija rascijepljene aorte cijelom svojom dužinom bila vrlo zahtjevna. Ishodom zahvata s obzirom na opsežnost vrlo smo zadovoljni, rekao je za Jutarnji list kardiokirurg, doc. dr. Igor Rudež, voditelj odjela za koronarnu kirurgiju i kirurgiju aorte u KB Dubrava koji je i operirao predsjednika HKS-a.

Radić je u četvrtak navečer oko 22 sata kolima hitne pomoći dovezen u KB Dubrava iz šibenske bolnice, iz koje su liječnici kontaktirali kardiokirurge u KB Dubrava, u vrlo teškom stanju. Prema riječima doc. dr. Rudeža, njegova je aorta bila racijepljena cijelom dužinom pa se odmah krenulo s operacijom kako bi se bolesna aorta uklonila i umetnula umjetna krvna žila kombinirano sa stentom te rekonstruirali zalisci.

Potom je trebalo spojiti lijevu i desnu arteriju. Za to vrijeme Radiću je zaustavljen krvotok. Zahvat je trajao sve do četiri sata ujutro.

- Nakon šest sati uspjeli smo entralizirati krvotok, ali da bi se organizam oporavio morali smo pacijenta ohladiti na 24 stupnja Celzijusovih, odnosno on je trenutno bez svijesti . Očekujemo da bi buđenje moglo početi danas, a da bi tijekom nedjelje, bude li sve po planu, mogao biti potpuno pri svijesti - objasnio je doc. dr. Rudež.

Inače, kod rascijepa aorte smrtnost se svakog sata povećava za oko 2 posto.Prema svemu sudeći, rascijep aorte dogodio se Radiću kao posljedica nereguliranog tlaka, za što bi uzrok mogla biti i činjenica da predsjednik HKS-a ima samo jedan bubreg. Liječnici ističu da Radiću slijedi oporavak i terapija lijekovima. Mogao bi se vratiti u normalan život, odnosno svakodnevni ritam. (autor: Goranka Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:12