AUTO GAŠPARIĆ

Nova A klasa

Novi Mercedes A klase stigao je i na naše tržište, na raspolaganju je u salonu ovlaštenog partnera Daimler AG za Mercedes-Benz vozila Auto Gašparić iz Velike Gorice po cijeni od 197.000 kuna naviše

Nova A klasa svojim sportskim i inovativnim izgledom dijeli entuzijazam nove, modernije i mlađe populacije klijenata Mercedes-Benz.

Šira i primjetno niža, nova A-Klasa je oličenje sportskog duha, ne tako svojstvenog vozilima kompaktnog segmenta. S tehničke strane, naglasak je na užitku u vožnji i voznoj dinamici koja se ostvaruje pomoću snažnih i temperamentnih benzinskih i dizelskih motora, mjenjača sa dvostrukim kvačilom (dodatna oprema) i sportski podešenim ovjesom već u standardnoj izvedbi.

Dizajn novog doba

Ovo je istinski Mercedes a ipak, tako drugačiji. Nova A-Klasa ugosno iznenađuje sportskim, svježim dizajnom, mješavinom emotivnog izgleda i individualnosti koja ga čini potpuno drugačijim u segmentu kompaktnih automobila. Kreativni vozači mogu odabrati dizajnerske detalje koje krase tri linije dizajna i opreme i tri dizajnerska paketa kod kojih su naglašeni različiti detalji i osmisliti potpuno jedinstvenu A-Klasu.

U novoj A-Klasi dizajn, linije opreme i dizajnerski paketi su vrhunskog kalibra. Podjednakog su kvaliteta i brojna oprema i dodaci koji su nekada bili svojstveni samo vozilima viših klasa. Jamac su blagostanja u unutrašnjosti vozila.

Unutar Style verzije opreme nova A klasa ponudit će Vam više od standardnog. Ono što podiže liniju eksterijera upravo je moderna „twin-louvre“ rešetka hladnjaka koja je u boji vozila i zapanjiv dizajn felgi. Sportska sjedala podižu interijer te podsjećaju kako se ipak nalazite u novoj i sportskoj verziji A klase.

Urbana linija. Sportski izgled felgi te ispušna cijev od nehrđajućeg čelika daju novoj A klasi samouvjerenost u performansi. Sve je izvan uobičajenog što se također odnosi i na njen interijer. Sportski izgled i kontrastni vez na sjedalima zasigurno izdvajaju od ostalih.

Osim brojnih kupaca u Europi, nova A klasa osvojila je i naklonost Zbora

automobilskih novinara Hrvatskog novinarskog društva čiji su članovi, specijalizirani

automobilski novinari novoj A-klasi dodijelili posebno priznanje za dizajn.

Nova generacija motora

U Mercedesu smo posebno ponosni na novu generaciju benzinskih i turbodizelskih motora. Novorazvijene benzinske pogonske jedinice s četiri cilindra i radnim obujmom od 1.6 i 2.0 litara (ugrađene i u B-Klasu) odlikuje inovativna, pionirska tehnologija.

Homogeno direktno ubrizgavanje, varijabilna kontrola ventila i turbo punjenje omogućuju postizanje maksimalnih vrijednosti okretnog momenta i snage. Osim toga, značajno je smanjena potrošnja goriva, emisija ispušnih plinova i razina buke. Bez obzira na mjenjač kojim je vozilo opremljeno svi motori raspolažu s funkcijom ECO Start/stop.

Ponudu benzinskih motora tako čine modeli A 180 BlueEFFICIENCY, A 200 BlueEFFICIENCY, A 250 BlueEFFICIENCY i A 250 Sport.

Ovi motori su vrlo efikasni: direktno ubrizgavanje pod visokim tlakom preko preciznih piezo brizgaljki i unaprijeđen postupak sagorijevanja omogućuju gotovo potpuno sagorijevanje goriva čineći spomenuti postupak visoko efikasnim zbog boljeg iskorištavanja goriva.

- Efikasnija tehnologija: varijabilna kontrola ventila omogućuje optimalno punjenje ventila i shodno tome manju potrošnju goriva usled smanjene mase, manjeg unutrašnjeg trenja i potrošnje u zavisnosti od potražnje.

- Ekološki odgovorni: funkcija ECO start/stop u standardnoj opremi se brine za privremeno gašenje motora u prometnoj gužvi. Na taj način štedi se gorivo. Osim toga, na ECO displeju na ploči s instrumentima se prikazuju podaci o efikasnosti načina vožnje i promovira se smanjenje potrošnje i CO2 prilagođenim načinom vožnje.

Kad govorimo o turbodizelima, nova A-Klasa označava puštanje na tržište aktualne, najnovije, Mercedes-Benz dizelske tehnologije. Motori su snažni i tihi, impresioniraju optimiziranom emisijom ispušnih plinova i niskom potrošnjom goriva. Motore na dizel gorivo s četiri cilindra i direktnim ubrizgavanjem odlikuju dovoljne rezerve snage i efikasna mobilnost. Pokazuju vrhunske kvalitete u obje kategorije snage: impresioniraju moćnim okretnim momentom i spontanim odazivom, čak i u nižem opsegu okretaja. Dostupni su modeli A 180 CDI BlueEFFICIENCY, A 180 CDI BlueEFFICIENCY (7G-DCT) i A 200 CDI BlueEFFICIENCY.

- Napredna tehnologija: četvrta generacija common-rail dizel tehnologije fascinira tlakom ubrizgavanja koji je povećan na do 1800 bara, optimiziranim komorama za sagorijevanje i preciznim ventilom za ubrizgavanje goriva. Unaprijeđeni tlak paljenja i turbo punjenje s varijabilnom geometrijom turbine omogućuju viši nivo okretnog momenta u svakom opsegu okretaja motora. A 180 CDI BlueEFFICIENCY (7G-DCT) raspolaže snagom od 80 kW (109 KS) i maksimalnim okretnim momentom od 250 Nm. Unaprijeđen motor od 1.8 litara 200 CDI BlueEFFICIENCY dostiže još impresivnije vrijednosti: 100 kW (136 KS) pri maksimalnom okretnom momentu od 300 Nm.

- Čista tehnologija: smanjen otpor kotrljanja pneumatika, inteligentno upravljanje pomoćnim sklopovima i optimizirana aerodinamika doprinose povećanoj efikasnosti vozila.

- Ekološki odgovorni: funkcija ECO start/stop u standardnoj opremi se brine za privremeno gašenje motora u prometnoj gužvi. Na taj način štedite gorivo. Osim toga, na ECO displeju na instrument tabli se prikazuju podaci o efikasnosti vožnje i promovira se smanjenje potrošnje i CO2.

Dva nova mjenjača

Novorazvijeni ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa posebno je prilagođen kompaktnom vozilu. Raspored prijenosnih omjera omogućuje maksimalno iskorištenje snage motora a samo rukovanje je precizno putem ručice s vrlo kratkim hodom.

Drugi mjenjač je također novi, 7G-DCT dual clutch (dvostruka spojka) koji na jedinstveni način kombinira komfor, sport i ekonomičnost. Kao dodatak komforu i sigurnosti njegov sastavni dio su tempomat i sustav SPEEDTRONIC, te DIRECT SELECT, gdje su komande mjenjača postavljene iza kola upravljača.

Sigurnost kao imperativ

Zapravo nijedno drugo područje ne inspirira Mercedes-Benzove inžinjere u tolikoj mjeri kao istraživanje novih tehnologija za sigurniju vožnju. Još davne 1950. godine Béla Barényi je načinio prekretnicu na polju sigurnosti razvojem sigurnosnog putničkog kaveza. Danas je on samo još jedan od brojnih elemenata integralnog koncepta sigurnosti s kojim s vozila Mercedes-Benza sve bliža viziji vožnje bez nezgoda. Neke od novosti u sklopu serijske opreme u novoj A-klasi su sustav ranog prepoznavanja umora vozača ATTENTION ASSIST i COLLISION PREVENTION ASSIST s prilagodljivim sustavom za pojačanje kočenja. Tu su i drugi inovativni sustavi sigurnosti i pomoći koji dosad nisu bili dostupni u kompaktnoj klasi vozila.

Cijene A klase se kreću od 197.000 kuna naviše za benzinske modele (A 180 BlueEFFICIENCY) odnosno od 212.300 kuna za turbodizele (A 180 CDI BlueEFFICIENCY).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:17