BIZARNA IZLOŽBA

SULUDO! Znanstvenici uzgojili miša od DNK Elvisa Presleya i stvorili križanca čovjeka i delfina

Hoće li naši praunuci biti morska stvorenja? To je pitanje koje se pita Ai Hasegawa u svojoj jezovitoj instalaciji

Uskoro, možda u ne toliko dalekoj budućnosti, ljudi će moći rađati delfine. Ne radi se, zapravo, ni o pretjeranoj znanstvenoj fantastici. Ljudsko začeće delfina je jedna od tema koju upravo preispituju na izložbi ‘Uzgojite svoje: Život nakon prirode’, sulude i potresne egzibicije u Znanstvenoj galeriji Trinity Collega u Dublinu. Ovo možda nije prva, ali je zasigurno najznačajnija izložba do sada koja se bavi sintetičkom biologijom, novom granom genetskog inženjeringa.

‘Po prvi put možemo potencijalno dizajnirati stvari koje želimo, počeviši od samog DNK’, kaže kuratorica izložbe Alexandra Daisy Ginsberg, dobitnica renomirane World technology Award za dizajn 2011. godine. ‘Pitanje koje se sada nameće je - što zapravo želimo’? Ginsberg je izložila radove dvadesetak znanstvenika, inženjera, biohakera, umjetnika i dizajnera koji pokušavaju odgovoriti na neka ozbiljna egzistencijalna pitanja i ispituju što sintetički život znači za ljudsku budućnost.

Jedan od najzanimljivijih projekta je ‘Glodavac, kralj Rock n’ Rolla’ - miš koji je kloniran od DNK uzorka Elvisa Presleya. Za svoju instalaciju, Koby Barhard je kupio par vlasi Elvisove kose na eBay, iz nje izolirao specifične gene koji kontroliraju ovisnosti, druželjubivost i debljinu. Posebni laboratorij je iskoristio te gene kako bi stvorio miševe po narudžbi koji imaju vrlo slične odlike Elvisu.

Hoće li naši praunuci biti morska stvorenja? To je pitanje koje se pita Ai Hasegawa u svojoj jezovitoj instalaciji - ‘Želim roditi delfina’. Hasegawa se pita hoće li žena, u prenapučenom svijetu u kojem nedostaje hrane, ikada razmisliti da na svijet donese ugroženu vrstu poput tune, delfina ili morskog psa? Zamislio je delfinasto-ljudsku posteljicu koja bi ženi dozvolila da uzgoji hranu u vlastitoj maternici

Ova skandalozna izložba će biti otvorena do 19 siječnja u Dublinu, a trenutno su u pregovorima da krenu na svjetsku turneju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:34