PUT U PROPAST

IVA MAJOLI SAMO OD TURNIRA ZARADILA 4,5 MILIJUNA DOLARA, A SADA ĆE OSTATI BEZ STANOVA Poduzetnica u problemima

 Damjan Tadić / CROPIX

Milijunski dugovi naše najtrofejnije tenisačice Ive Majoli, o kojima se već godinama piše u medijima, a ona ih je sve dosad uspijevala na ovaj ili onaj način demantirati ili barem zamaskirati, ipak su došli na naplatu jer će uskoro njezina dva luksuzna stana u Zagrebu ići na bubanj. U dugove je ulazila sve dublje i dublje, a razlozi su različiti - od uzastopnog dizanja kredita za potrebe njezina teniskog centra u Jurjevskoj, propalih investicija poput otvaranja japanskog restorana Sora u neboderu na Trgu bana Jelačića i na hvarskoj rivi, pa do rastrošnog stila života.

U dubokom glibu

Koliko je duboko tenisačica zaglibila, bilo je jasno kada je Ministarstvo financija objavilo listu dužnika - radi se o višemilijunskom iznosu. Dio dugova Majoli je prije godinu dana pokušala pokriti i prodajom trećine svog teniskog centra, no to joj očito nije pošlo za rukom jer 12. ožujka točno u podne moći će se razgledati stan od 154 četvorna metra na adresi Trg bana Jelačića 3, u kojem bivša tenisačica živi, a samo tri sata kasnije moći će se razgledati i stan od 102 četvorna metra u Klovićevoj 5, koji glasi na Ivinu majku Dragicu. Stan na Trgu procijenjen je na 5,440.003 kune, dok stan u Klovićevoj, prema procjeni, vrijedi 1,974.208 kuna i oba će se na dražbi naći 26. ožujka, a ne mogu biti prodani za manje od dvije trećine svoje vrijednosti.

Zapravo, najveće poslovne promašaje Majoli je nanizala tijekom braka s, kako je sebe nazivao, stručnjakom za konzalting Stipom Marićem, od kojeg se nakon niza skandala u medijima rastala prije nešto više od godinu dana. Kruna lošeg poslovanja njezina bivšeg supruga bilo je otvaranje japanskog restorana Sora krajem 2008. na vrhu zagrebačkog nebodera. Samo na uređenje prostora, koji je unajmio od obitelji Doimi de Frankopan Šubić, Marić je “utukao” 600.000 eura. Iako od samog početka posao u japanskom restoranu nije išao, bračni par Majoli - Marić 2009. je otvorio i hvarsku podružnicu Sore na Hvaru, u sklopu hotela Riva.

Bez tehničkih uvjeta

Nakon samo tri mjeseca rada hvarsku je Soru zapečatio Državni inspektorat zbog nemogućnosti postizanja minimalnih tehničkih uvjeta. Majoli je, navodno, ostala dužna i za zakup javne površine ispred restorana. Na početku 2010. zatvorena je i zagrebačka Sora, a zaposlenici su Stipi Mariću prijetili tužbom jer mjesecima nisu primili plaću, a vlasnik im nije plaćao ni doprinose. Tada se i počelo ozbiljnije pisati o bankrotu Majolijevih, ali u isto vrijeme je krenula i priča o novom građevinskom ulaganju na području Tenis centra Iva Majoli na Cmroku. Iva je tada ponosno najavila gradnju “boutique” hotela za potrebe teniskih turnira koji se tamo održavaju. Krajem 2009. uspjela je ishoditi i lokacijsku i građevinsku dozvolu od gradskog Poglavarstva za potrebe gradnje. Od istog Poglavarstva na čelu s Milanom Bandićem uspjela je 2006. kupiti elitno igralište i gradilište na Cmroku za 33,8 milijuna kuna, a taj je iznos umanjen za 20 milijuna, koliko je, navodno, obitelj Majoli uložila u već postojeću nekretninu.

Pet godina pregovora

No, prvi kredit Ive Majoli na ime Tenis centra u iznosu od 450.000 eura datira iz 2004., kada je njezin otac Stanko nakon pet godina pregovora uspio s tadašnjim vlasnikom Tenis kluba President Vinkom Hotkom dogovoriti preuzimanje i korištenje posjeda na kojem je svojevremeno pokojni predsjednik Franjo Tuđman običavao igrati tenis. Vlasnicima restorana u sklopu centra Stanko Majoli, Hotku i Krbotima, isplatio je 400.000 eura, ali Hotko i Krboti nisu Majolijevima mogli prodati atraktivno zemljište s jednako atraktivnim objektima već samo prepustiti pravo na korištenje za idućih 20 godina. No, to je 2006. uspjela sama Iva, ali kupnja ju je obvezivala na obavezu održavanja WTA turnira. Međutim, niti jedan veći WTA turnir nije održan na Cmroku, a nije sagrađen ni hotel. Krediti su se, s druge strane, nastavili gomilati.

- Što se tiče mojih dugova i kredita, pokažite mi jednog poslovnog čovjeka koji nije kreditno opterećen i koji za veće investicije daje gotovinu - izjavila je tada Majoli, kloja se jučer nije javljala na učestale pozive.

Jedna od nekretnina koju je obitelj Majoli sagradila na Tuškancu dok se Iva još aktivno bavila tenisom prodana je za 15 milijuna kuna 2008. godine, pa se i tada pričalo o financijskom krahu, ali Iva je i taj put isplivala i već planirala nove investicije.

Materijalna sigurnost

Ipak, uza sva dobra i loša ulaganja Iva se nekako uvijek držala sporta, što i ne čudi jer je prvi milijun dolara zaradila s reketom u ruci i prije nego što je postala punoljetna. Svojoj je obitelji time osigurala materijalnu sigurnost, pa su se iz malog stana na Gornjem gradu preselili u puno raskošniji u samom gradskom središtu. U isto su se vrijeme počeli baviti i ugostiteljstvom te otvorili kafić Orient Express i riblji restoran, koji su kasnije prodali. Zatim su sagradili i vilu na Tuškancu i druge stanove, a Iva je i dalje punila svoj bankovni račun. Primjerice, samo od nagradnih fondova utržila je gotovo 4,5 milijuna dolara, umanjeno za poreze. A onda joj je karijera krenula nizbrdo. Iva je bila mlada djevojka, željna izlazaka, i počela se razilaziti s ocem Stankom i trenerom. Počelo se sve više pisati o njezinu ljubavnom životu, a sve manje o sportskim uspjesima, da bi naposljetku, početkom ovog tisućljeća, prestala se aktivno baviti tenisom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04