PRVI PUT PRED SUDOM

Ubojica iz Aurore: Holmes je na internetu kupovao streljivo kao knjige na Amazonu

U Americi je svake godine pištoljem ili puškom pogođeno sto tisuća ljudi, a njih trideset tisuća umre. Svake se godine proda oko 4,5 milijuna komada različitog oružja
 AP Photo/Denver Post, RJ Sangosti, Pool

U Americi je svake godine pištoljem ili puškom pogođeno sto tisuća ljudi, a njih trideset tisuća umre. Svake se godine proda oko 4,5 milijuna komada različitog oružja, pa je u ovom času u rukama Amerikanaca 284 milijuna raznog oružja koje je legalno kupljeno.

U sjeni tih brojki, kada svaka druga američka obitelj ima oružje u kući, dogodilo se jedno od najgorih masovnih ubojstava, u Aurori, predgrađu Denvera.

Kult oružja

James Holmes danas se pojavio pred sucem, a prema izjavi okružne tužiteljice Carol Chambers, njezin ured će zatražiti smrtnu kaznu. Tijekom vikenda u samici se ponašao bizarno, pljuvao na sve, a zatvorenici su mu prijetili, kao ubojici djece . S istražiteljima nije želio surađivati. Policija je u stanu pronašla i Holmesovo računalo pa se nadaju da će otkriti pozadinu stravičnog masakra.

Jedanaest je ljudi još u teškom stanju, a među njima i jedna trudnica. Amerika očekuje inicijativu od predsjednika Baracka Obame koji se i prije, doduše stidljivo, zauzimao za veću kontrolu pri kupnji oružja. Ali, Obama je u jeku kampanje pa izbjegava politizaciju svega što bi u završnici moglo imati loš efekt. Pogotovo kad je riječ o oružju čiji je kult nedodirljiv, pa je teško u izbornoj godini provesti na nacionalnom planu akciju koja bi ograničila kupnju i nošenje oružja.

- Jasno je zašto je tako jer je Kongres otišao posve udesno, a republikanci ne žele niti čuti o ograničenju nošenja oružja - kaže Ladd Everitt, predstavnik udruga koje se bore protiv nasilja.

Obama je i pri posjetu žrtvama izbjegavao bilo kakvu političku konotaciju, u državi Colorado koju je u mjesec dana posjetio dva puta: prvi put zbog katastrofalnog požara u Colorado Springsu i sada kad je kazao da su “riječi nedovoljne u takvim situacijama”. Posve jednostavno, bez ikakve kontrole, ubojica iz kina mjesecima je preko interneta mahnito kupovao. Na sreću, jurišna puška AE-15 je zatajila jer bi u protivnom žrtava bilo mnogo više.

Zakon blokiran

Iako je još prije 13 godina pokrenuto donošenje zakona koji bi omogućio kontrolu kupnje oružja i streljiva preko interneta, dosad se to nije dogodilo. Holmes je mjesecima skupljao jurišne puške i sačmarice, pištolje, granate, a narudžbe su stajale od 100 do 3000 dolara. Sve je bilo krajnje jednostavno, kao da se kupuje košulja na eBayu ili knjiga na Amazonu. Kupio je i pancirke, ali i bubanj magazin za streljivo, čija bi prodaja trebala biti ograničena i pod kontrolom, ali zakon već godinu dana nije prošao u Washingtonu.

Ni prodavači nisu dužni nikoga obavijestiti ako netko kupi veću količinu streljiva, kao što je to učinio Holmes. U nekim američkim državama ipak su oprezniji i zahtijevaju da se prijavi ako netko kupi veću količinu oružja i streljiva. No, u Coloradu i mnogim drugim državama tako jednostavno nije.

Mnoge web stranice reklamiraju prodaju oružja i streljiva i preko njih je Holmes sve i prikupio. Jedino na svakoj stranici stoji upozorenje da treba poštivati zakon, štogod to značilo. U srpnju je Holmes naručio prsluk, nož i dva časopisa. Tražio je hitnu dostavu u dva dana.

Otpori velikih lobija

- S internetom se sve još više promijenilo jer kupac ne mora pokazati ni lice - kaže Tom Mauser, otac jednog od mladića ubijenih 1999. u školi Columbine.

Protivnici oružja postavljaju uvijek isto pitanje: zašto uopće netko treba imati u kući toliko ubojitih sredstava, koja ugrožavaju i djecu? Nikome nije jasno kako bi se ograničila ljudska prava ako bi kontrola kupnje oružja i streljiva bila oštrija. No, kako je u pozadini novac, a riječ je o profitabilnoj industriji, jasno je odakle otpori dolaze. I kao uvijek gdje se vrti velik novac, na kraju se dolazi do politike, a u izbornoj godini demokrati i republikanci teško da će osjetljivo pitanje oružja staviti na dnevni red.

Tražio žene i gledao ‘Glup i gluplji’

Na jednoj od web stranica na kojima je otvorio profil, Match.com, James Holmes tražio je društvo žena u dobi od 19 do 38 godina, koje žive dvadesetak milja oko Aurore. Naveo je da je agnostik i da “definitivno želi djecu”. Ne puši, a ima prodorne oči koje svi prvo zamijete. Kao omiljeni film nije naveo “Batman”, već “Star Wars” i “Dumb and Dumber”. Navodno je policija primila prijetnje u kojima se traži da ga se pusti, a ispitan je i njegov poznanik Yeo Pyo Lee koji je pušten. Policija još pomno istražuje je li imao pomagača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:04