NEUGEBAUER U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba koja ima baš sve, osim Neugebauerove tamne strane

Ispred vrata Šic-mica snijeg je do koljena i ne može se prići stanu, no glavni lik mirno čita novine i razgovara sa suprugom. Nadzornik mu kuca na vrata i iznerviran ga moli da počisti pločnik. Moj pločnik je čist, kaže protagonist, te pokazuje pločnik koji je unio u kuću prije padalina i sad se na njemu rasteže mačak.

Simpatični likovi iz svakodnevice, direktan i jednostavan smisao za humor te utjecaj Walta Disneyja tipični su za djelovanje Waltera Neugebauera, čija je retrospektiva u Klovićevim dvorima. Omiljeni mu je i lik bio Miškec koji je živio u kotlovnici nekadašnjeg kina Balkan, a u nesretnu ga je sudbinu otjerala ljubav prema tadašnjoj Miss Europe Štefici Vidačić. Neugebauer, koji živi u Gundulićevoj, susreće ga svaki dan na putu prema školi.

Suradnja s bratom

Talentiran je, radove mu objavljuju dok je još u srednjoj školi. Godine 1935., naime, javljaju se i prvi stripovi u Hrvatskoj. Prvo Maurovićev, a u studenome i “Nasredinove pustolovine” braće Neugebauer. Walter često radi sa starijim bratom Norbertom, koji se izražava u stihovima.

Ova se izložba bavi Walterom. Njegov je talent neosporan i zapravo mnoge vrhunce iznimka je Winnetou koji je nastao poslije rata u Njemačkoj, gdje ga zove izdavač Rolf Kauka) doživljava i prije tridesetih godina. Dinamika kadra je u neprekidnoj promjeni, dočaravaju se vjerno zbivanja, bilo da se radi o galopu konja, nespretnom padu glavnog protagonista ili kakvoj tučnjavi.

U to doba naklade novina rastu, a u njima se objavljuju stripovi. Neposredno poslije rata bit će teže, oduševljenje stripom splašnjava.

Međutim, postojala je i druga strana ovog umjetnika koju ne vidimo na izložbi, a u nekim je tekstovima u katalogu naslućujemo. Daniel Rafaelić jedini je eksplicitno daje do znanja: ovaj je stripautor lako mijenjao političke opcije, i to s onu stranu socijalnog ukusa. Bio je jedan od crtača na antisemitskoj izložbi u Zagrebu 1943. godine, dok dvije godine kasnije poziva na glasanje u ime Partije.

Naglasak na crtežu

Nadalje, napravio je “Snjeguljicu” u pornografskoj verziji, a kada je policija uhapsila karikaturista Zvonka Lenarda, Neugebauer nije istupio iako se znalo da je autor.

Razumljivo je i pitanje Norbertova sina zašto izložba nije zajednički nastup braće. To je i prvo pitanje koje sam uputila kustosici Koraljki Jurčec Kos kada sam čula što priprema. Odgovor daje postav izložbe. Naglasak je na crtežu i uvećanim likovima aktera iz stripova. Tu su i stripovi koje je radio pod pseudonimom, a zajedno s Marcelom Čuklijem. Izloženi su i predmeti primijenjene umjetnosti koje je oblikovao u Njemačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:26