KRAJNJI ČAS

ZADNJI JE DAN ZA PREDAJU GODIŠNJIH PRIJAVA POREZA NA DOHODAK Do ponoći je možete predati u pošti

Uvedeno je oporezivanje mirovina iz inozemstva te oporezivanje dividendi i udjela u dobiti iznad 12.000 kuna
Split, 300910.Poluprazni salteri HEP-a.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

ZAGREB - Hrvatski građani još danas mogu predati godišnje prijave poreza na dohodak za 2012. godinu - do 19 sati osobno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema svom prebivalištu ili uobičajenom boravištu, a krajnji rok je ponoć do kada će se porezne prijave moći predati u pošti.

Poreznici su do sada zaprimili ukupno 485.272 godišnje prijave poreza na dohodak za 2012. godinu, a u Poreznoj upravi očekuju da bi ove godine moglo biti zaprimljeno oko 820 tisuća prijava.

Zadnji dan za predaju prijava je uobičajeno zadnji dan veljače, a u podnošenju prijava ove godine novine su vezane uz izmjene Zakona o porezu na dohodak koje se primjenjuju od 1. ožujka 2012. i kojima je uvedeno oporezivanje mirovina iz inozemstva te oporezivanje dividendi i udjela u dobiti iznad 12.000 kuna.

Godišnje prijave neki su porezni obveznici dužni podnijeti, dok se nekima koji to nisu dužni možda to isplati jer mogu ostvariti neka prava te dobiti povrat poreza, ali porezni stručnjaci savjetuju da pritom u obzir uzmu sve parametre i pripaze jer u slučaju dobrovoljne prijave trebaju prijaviti sve dohotke ostvarene prošle godine.

Prijavu su dužni podnijeti građani koji su tijekom 2012. ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno (npr. četiri sata radili kod jednog, a četiri kod drugog poslodavca), kao i građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti.

Godišnju su prijavu dužni predati i građani od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, oni koji su primili dohodak, a na taj dohodak nije obračunat, obustavljen i uplaćen predujam poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi te radnici koje je domaći poslodavac izaslao na rad u inozemstvo, ako im u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza na dohodak.

Prijavu pak nisu obvezni podnijeti građani koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada (plaću ili mirovinu) samo kod jednog tuzemnog poslodavca ili više njih, ali ne istodobno, koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava koji se ne utvrđuje na temelju propisanih poslovnih knjiga, dohodak od kapitala i/ili od osiguranja i/ili drugi dohodak (iz članaka 30., 31. i 32. Zakona), a pod uvjetom da to nije obvezan prema članku 39. Zakona.

No, porezni obveznici koji nisu obvezni mogu podnijeti godišnju prijavu kako bi ostvarili pravo na primjerice korištenje osobnog odbitka kojeg tijekom godine nije iskoristio, na uvećani osobni odbitak zbog činjenice da ima prebivalište ili boravi na područjima posebne državne skrbi ili brdsko-planinskim područjima, kao i zbog ravnomjernog godišnjeg oporezivanje odnosno godišnjeg izravnanje porezne osnovice, korištenje neoporezivog iznosa dividende i udjela u dobiti, ili drugih prava propisanih zakonom.

Ako porezni obveznik podnese godišnju poreznu prijavu radi ostvarivanja tih prava, obvezan je u godišnjoj poreznoj prijavi iskazati ukupno ostvareni oporezivi dohodak prema članku 5. Zakona, podsjećaju iz Porezne uprave.

I porezni stručnjaci ističu kako građani trebaju provjeriti isplati li im se prijavu podnijeti ili ne, uzeti u obzir sve parametre bitne za točan izračun, jer rezultat, umjesto povrata, može biti obveza uplate poreza.

Na to pozornost trebaju obratiti i primjerice građani koji žele iskoristiti pravo na neoporezivi dio primitka od dividende i udjela u dobiti do 12.000 kuna. To pravo građani mogu iskoristi pri godišnjem obračunu poreza temeljem godišnje prijave, no u tom su slučaju obvezni iskazati ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju, budući da po toj osnovi nisu obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu (pod uvjetom da je u 2012. uplaćen predujam poreza na dohodak), napominju poreznici.

Od ožujka prošle godine oporezuju se i inozemne mirovine, pa su građani koji su u 2012. ostvarili mirovinu iz inozemstva, a nisu po toj osnovi uplatili predujam poreza na dohodak u Hrvatskoj, obvezni podnijeti godišnju poreznu prijavu i u njoj iskazati mirovine iz inozemstva na koje nije plaćen predujam poreza prema tuzemnim propisima te ostali dohodak od nesamostalnog rada (primjerice mirovine ostvarene u Hrvatskoj). Također, obvezni su podnijeti godišnju poreznu prijavu ako su u 2012. ostvarili mirovinu od dva ili više isplatitelja istodobno (primjerice od HZMO-a u Hrvatskoj i mirovinu iz inozemstva).

Iznimno, ako je mirovina ostvarena u zemlji s kojom je Hrvatska sklopila i primjenjuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja prema kojem je isključivo pravo oporezivanja dano zemlji izvora, a takav je primjer Njemačka, ti umirovljenici nisu obvezni podnijeti godišnju prijavu u Hrvatskoj po osnovi tog primitka, čak ni ako je uz tu mirovinu iz Njemačke ostvarena istodobno i mirovina od HZMO-a u Hrvatskoj, napominju iz Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33