BAROMETAR FORME

Mandžukić i Olić su zajedno u Njemačkoj zabili 28 golova, a Đuričić i Tadić 19 u Nizozemskoj

U kakvoj su formi ove sezone i trenutno hrvatski i srpski reprezentativci? Točno je tjedan dana do spektakla u Maksimiru, nemoguće je ući u glave jednih i drugih igrača, no sudeći prema učinku u klubovima u posljednje vrijeme blaga je prednost na našoj strani.

Provjerili smo najvjerojatnije postave za 22. ožujka, s tim da postoji velika vjerojatnost da Igor Štimac i Siniša Mihajlović naprave barem po jednu izmjenu. Štimac ozbiljno razmišlja o Lovrenu umjesto Strinića i pomicanju Šimunića na lijevi stražnji bok, kao u drugom poluvremenu protiv Republike Koreje u Londonu.

Niko umjesto Perišića

S time omogućava zadnjoj liniji, koju bi predvodio stoperski par Ćorluka-Lovren, da se digne visoko i omogući plitku formaciju za učinkovit visoki pritisak od prve linije s Mandžukićem i Olićem , a defenzivno bolje zatvara suparničku osovinu Tošić-Tadić, kao i Ivanovićeva pridodavanja po desnom boku.

No, mana takve postave bila bi naša ofenzivnost po lijevom boku.

Dvojbena je i zamjena za ozlijeđenog Perišića na našem lijevom prednjem boku, no najizglednija opcija je Niko Kranjčar, koji je to u reprezentaciji najviše puta igrao pod Bilićem, a koji gori od želje da hrvatskim navijačima podari barem djelić repertoara koji mu je otac Zlatko u Dinamovom dresu onodobno pokazivao protiv Crvene zvezde.

Lazar Marković otpao

Mihajlović, pak, ima sigurnu zadnju i ofenzivnu veznu liniju, a još dvoji oko drugog stražnjeg veznog (osim ako se ne odluči za 4-1-4-1) i špice, u kojoj može biti i Đuričić. Lazar Marković, kojeg se Štimac zbog hitrine ponajviše pribojavao, otpao je jer je zaista ozlijeđen, a Adem Ljajić iz Fiorentine do nastanka ovog teksta nije pomilovan. Konačni popis srpski će selektor objaviti u subotu, a druga opcija za vrh napada mu je 21-godišnji Marko Šćepović iz Partizana, ispred pet godina iskusnijeg Nikole Đurđića iz Greuther Fürtha.

Od naših ‘sokolova’ neprijeporno su u formi Mandžukić i Olić od napadača, Modrić i Rakitić od vezista, te kapetan Srna, a zimus su se dobro pripremili, no nedostaje im više utakmica, Pletikosa, Šimunić, Strinić i Kranjčar, potonji je čak u Zagrebu posebno radio s kondicijskim trenerom moskovskog Lokomotiva Miljenkom Rakom. Izvan natjecateljske forme trenutno su Ćorluka i Vukojević, kojima je tek nastavljeno prvenstvo.

Ignjovski pazi na Luku

Među ‘orlovima’, pak, u dobrom su stanju Ivanović, Subotić i Nastasić iz zadnje linije, te Ignjovski, koji će paziti na Modrića i Tadić iz veze. Oporavljeni Stojanović je tek započeo s nastupima, Kolarov je već mjesec dana rezerva (ali marljivo vježba slobodnjake), Kuzmanović se tek nameće za minutažu u novoj i to kriznoj sredini Interu, Tošiću je tek nastavljeno prvenstvo, a Đuričić i Đorđević su u pucačkoj krizi. Veteran Stanković, pak, ponovno je ozlijeđen...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:19