AFERA ŠVICARAC

UDRUGA FRANAK: 'LOBIRANJEM KOD IZVRŠNE VLASTI BANKE ŽELE UTJECATI NA SUD. TO IMA OKUS UCJENE'

'Banke su sada počele upozoravati na potencijalnu pravnu i financijsku nesigurnost Republike Hrvatske zbog toga što će nakon pravomoćne presude morati smanjiti dugove svojih klijenata te će najvjerojatnije morati vratiti i nezakonito naplaćene razlike u anuitetima.'
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nakon medijskih izvještaja o sastanku predstavnika banaka s premijerom, ministrom financija i guvernerom Hrvatske narodne banke udruga Franak danas je priopćila da je "nedopustivo i protuzakonito" da banke pokušavaju lobiranjem kod izvršne vlasti utjecati na odluke suda.

BANKARI NA TAJNOM SASTANKU U VLADI Razgovarali s Milanovićem i Linićem o presudi za franak

"Nakon nekoliko godina konstantne financijske nesigurnosti građana koji su na rubu egzistencije zbog podivljalog tečaja CHF-a te zbog nezakonitih podizanja kamata u kreditima, pojavilo se za njih svjetlo na kraju tunela u vidu nepravomoćne presude u slučaju 'Franak'. Pojavila se nada, ali i vjera, da će na temelju sudskoga procesa profunkcionirati pravna država i da će osim financijske sigurnosti, ugroženi građani dobiti i pravnu sigurnost, jer neće završiti na cesti i postati dužnicima beskućnicima sa svojim obiteljima. Banke, koje se do nepravomoćne presude nisu uopće izjašnjavale o slučaju 'Franak', sada su navodno počele upozoravati na potencijalnu pravnu i financijsku nesigurnost Republike Hrvatske zbog toga što će nakon pravomoćne presude morati smanjiti dugove svojih klijenata te će najvjerojatnije morati vratiti i nezakonito naplaćene razlike u anuitetima", navodi se u priopćenju.

Udruga je kao neprimjerenu osudila i izjavu potpredsjednika vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića da presuda "ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva".

Udruga Franak mišljenja je da se sve radi s ciljem pritiska na Visoki trgovački sud, ali ne direktnim putem, već "lobiranjem s okusom ucjene, na temelju kojeg se očekuje da će vlast djelovati na pravosuđe".

Ističući da izvršna vlast neće dozvoliti uplitanje u neovisnost sudbene vlast te da one ne smiju biti ovisne jedna o drugoj u udruzi smatraju da "pokušaji bankarskog lobiranja neće naići na plodno tlo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:44