SDP-OV AS

'SLIČIM VAM PO STILU NA BANDIĆA? PA NIJE LOŠE BITI BANDIĆEVAC' Novi splitski gradonačelnik Baldasar za novi Globus

Mojim se kolegama učinilo da bih ja mogao biti dobar kandidat, jer sam po karakteru prilično pomirljiv, pa da bih mogao pomiriti i različita razmišljanja, ili čak struje, u SDP-u, objasnio je Ivo Baldasar zašto se kandidirao za gradonačelnika.

Novi gradonačelnik Splita, bivši dugogodišnji (zapravo, višedesetljetni) turistički radnik i poduzetnik, Ivo Baldasar , uveo me, u petak rano popodne, u svoj intimni prijateljski krug. Predstavio mi je svoje “Velo misto”, šaroliku skupinu Splićana najrazličitijih fela, vrsta, profesija, pa i političkih opredjeljenja, koji, na određen način, simboliziraju građansku strukturu koja je na nedavno održanim lokalnim izborima u Splitu iznjedrila njega za gradonačelnika, te koja ga i danas zdušno podržava, piše Globus.

Kako mi je u razgovoru objasnio, Ivo Baldasar, iako je dugo godina bio direktor u raznim tvrtkama, pa i u Italiji (1990.-1993.), nije ništa uštedio niti se obogatio; sav zarađeni novac potrošio je na školovanje i uvođenje svoje djece u život...

Što vas je motiviralo da se kandidirate za gradonačelnika? Je li to, možda, bila ženina inicijativa?

- Ženina sigurno nije. Ja se nikome ne želim miješati u posao, a ne volim ni da se meni bilo tko miješa u moj posao, pa bila to i supruga.

Pa je li vam itko sugerirao da se odlučite na taj korak?

- God. 2009. SDP je izgubio izbore u Splitu, i tada je došlo do raznih trzavica u stranci. Mojim se kolegama učinilo da bih ja mogao biti dobar kandidat, jer sam po karakteru prilično pomirljiv, pa da bih mogao pomiriti i različita razmišljanja, ili čak struje, u SDP-u. Koliko znam, o tome su se dogovorili Marin Jurjević, kao predsjednik splitskoga SDP-a, i Zoran Milanović.

Tko vam je priopćio tu njihovu odluku?

- Marin. Zapravo, Marin je smatrao da bih ja mogao biti dobar kandidat, a Zoran se s time složio.

Vi ste to od prve prihvatili?

- Jesam. Zato što sam mislio da sam doista najbolji za tu funkciju. Imam veliko radno iskustvo, imam i menadžersko iskustvo, imam čak i međunarodno iskustvo. A dugo sam radio u turizmu, pogotovu u operativi, gdje sam naučio brzo reagirati i odlučivati.

Vi inače niste jako politiziran čovjek? Ili se možda varam?

- Ne varate se, doista je tako. Ne volim nikakve ekstreme. Mislim da treba raditi na tome da u društvu bude što više tolerancije te da se što više približe suštinska demokršćanska i socijaldemokratska opcija.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:45