USKORO EKSPEDICIJA

MISTERIJ JETIJA Ugledni znanstvenik s Oxforda kreće u potragu: 'Sada smo sigurni da postoji, šeće Himalajom!'

U prvoj ozbiljnoj znanstvenoj studiji ovih neobičnih stvorenja profesor Sykes očitao je DNK s 30 uzoraka dlaka, a koristio je istu tehniku koju koristi FBI kako bi uhvatio kriminalce

Potraga za Jetijem ili Snježnim čovjekom napravila je korak naprijed. Velika ekspedicija planira se nakon genetske analize uzoraka dvije dlake kose koja je pokazala da je Jeti genetski povezan s poznatim živim bićem. Naime, utvrđeno je podudaranje na jednoj izumrloj vrsti polarnog medvjeda.

Ugledni genetičar i istraživač Bryan Sykes sa Sveučilišta Oxford kaže da stvorenje vrlo slično Jetiju sigurno još uvijek šeće Himalajom, a TV kompanija Icon Films toliko je u to uvjerena da organizira ekspediciju.

U prvoj ozbiljnoj znanstvenoj studiji ovih neobičnih stvorenja profesor Sykes očitao je DNK s 30 uzoraka dlaka, a koristio je istu tehniku koju koristi FBI kako bi uhvatio kriminalce. Vjeruje se da je dlačice koje je proučavao za sobom ostavio Jeti ili njegov rođak Bigfoot. Sve one bile su dio muzeja te privatnih zbirci diljem svijeta. Analiza 28 dlaka pokazala je da se radi o poznatim životinjama poput medvjeda, rakuna, konja i krava. No, dvije dlake nisu se uklapale u kalup.

Njihov DNK odgovara onom 40.000 godina starog polarnog medvjeda fosila. Jedna je dlaka bila crvenkasto smeđe boje i nađena je u takozvanom 'Jetijevom gnijezdu' u šumi u Butanu prije deset godina. Druga je bila zlatno smeđe i uzeta je s područja Tibeta i Indije prije 40 godina.

Profesor Sykes je rekao:

- Te su životinje gotovo sigurno još uvijek tamo. Sljedeći korak jest pronaći ih. Oni su ili oblik polarnog medvjeda koje još nismo našli ili su hibrid smeđih medvjeda, rekao je profesor Sykes.

Dodao je da je polarni medvjed jedina vrsta medvjeda koja namjerno lovi ljude. Ako Jeti je oblik polarnog medvjed to bi moglo objasniti zašto je takvog zastrašujućeg izgled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:34