NIZOZEMSKA U ŠOKU

Naručila likvidaciju tinejdžerice zbog svađe: Dječak (15) postao plaćeni ubojica za 100 eura. Dogovor pao na Faceu

U nizozemskom gradu Arnhemu počelo je suđenje 15-godišnjem tinejdžeru koji je optužen da je ubio svoju vršnjakinju nakon što su mu za to 100 eura platili njezini poznanici

U nizozemskom gradu Arnhemu počelo je suđenje 15-godišnjem tinejdžeru koji je optužen da je ubio svoju vršnjakinju nakon što su mu za to 100 eura platili njezini poznanici s kojima se posvađala oko uvredljivih komentara na društvenoj stranici Facebook.

Cijeli slučaj koji je postao poznat po imenu “Facebook ubojstva” šokirao je Nizozemsku, a u ponedjeljak započeto suđenje otkrilo je precizniju kronologiju događanja koji su bezazlenu tinejdžersku prepirku pretvorili u krvavo ubojstvo. Pred sudom u Arnhemu dječak, identificiran kao “Jinhua K”, priznao je da je ubio djevojku u napadu nožem u siječnju, a tada je teško ranio i njezina oca.

Sve je počelo kada je žrtva Joyce “Winsie” Hau na stranicu Facebooka stavila neke uvredljive komentare o svojoj prijateljici koja je javnosti predstavljena pod pseudonimom “Polly W” (16). Riječ je bila o poruci u kojoj je Joyce optuživala Polly za promiskuitet, nakon čega se sve pretvorilo u žestoku svađu između dojučerašnjih prijateljica, a naposljetku su Polly W i njezin dečko Wesley C (17) odlučili ubiti Joyce tako što će platiti Jinhui K za to. Sve troje optuženih, kao i sama žrtva, dolaze iz kineske zajednice koja živi i radi u Nizozemskoj.

Tjedni planiranja

Rekonstrukciju planiranja ubojstva Nizozemci su mogli vidjeti u nedavnoj epizodi popularne televizijske krimi serije “EenVandaag”. Tinejdžerski par je “plaćenom ubojici” ponudio novac i obećao da će mu u budućnosti uvijek plaćati piće kada ga sretnu u večernjem izlasku.

Kako je izvijestilo nizozemsko ministarstvo pravosuđa, par i ubojica proveli su tjedne planirajući ubojstvo, komunicirajući preko Facebooka i telefonom. Kada su se susreli posljednji put prije ubojstva, Jinhua je dobio poruku s imenom i adresom djevojčice koju je trebao ubiti, kao i upute o tome u koje je vrijeme žrtva kod kuće, gdje je živjela sa svojim roditeljima. Za ubojstvo je Jinhua dobio 100 eura (neki mediji tvrde da je bila riječ o manjoj svoti, pa spominju iznos od oko 20 eura).

Ranio i oca

Oklijevao je, ali kada mu je Wesley C zaprijetio da će ga ubiti ako ne bude poštovao svoji dio nagodbe, pristao je to učiniti. Tijekom prvog saslušanja u ponedjeljak Jinhua, koji inače živi u Capelle aan den Ijssel u blizini Rotterdama, rekao je sudu da mu je “strašno žao” što je ubio djevojčicu. Otac ubijene, i sam teško ranjen u napadu, u pismu sucu napisao je “da se svaki dan pita kako su je mogli ubiti samo zbog prepirke”.

“Djeca postaju sve nasilnija. Nemaju poštovanja prema drugom, ne misle na druge. Nadam se da će suci, političari, roditelji i cijelo društvo učiniti nešto da to spriječe”, poručio je otac žrtve.

Suđenje otvoreno

Iako su sudski procesi u kojima su optuženi maloljetnici u Nizozemskoj uvijek zatvoreni za javnost, suci su odlučili da ovo suđenje bude javno. Učinili su to nakon što je sudski psihijatar potvrdio kako, po njegovu mišljenju, javno suđenje neće imati štetnih posljedica po optuženika, a glavni motiv bio im je da javnost upoznaju s ulogom koju su društveni mediji imali u cijelom slučaju.

Upravo je toj ulozi i općenito načinu na koji tinejdžeri komuniciraju na internetu posvećena velika pažnja u raspravama o ubojstvu. Suđenje Polly W i njezinu dečku Wesleyju C također bi trebalo ubrzo početi, nakon što bude odlučeno hoće li im biti suđeno kao maloljetnicima ili odraslim osobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:26