KOMPLIKACIJE U LIJEČENJU

Šprem prebačen na intenzivnu njegu: Stanje je sve gore, terapija ne djeluje!

Američki liječnici: Ne preporučujemo transplataciju koštane srži. Potrebno je zračenje i citostatska terapija
 Biljana Gaurina / CROPIX

Predsjedniku Sabora Borisu Špremu pogoršalo se stanje. Eksperimentalna terapija koju je počeo primati prije desetak dana ne daje rezultate i njegova maligna bolest se naglo širi! Zbog toga je prebačen na odjel intenzivne skrbi, no stabilno je i nije životno ugrožen. Priopćio je to kasno sinoć njegov liječnik tim koji je javnost o pogoršanom zdravstvenom stanju drugog čovjeka države uputio preko njegovog ureda u Saboru.

Liječnički tim MD Anderson Cancer Centra zaključio je da nakon prvog tjedna primjene eksperimentalne terapije liječenja multiplog mijeloma nalazi ukazuju na daljnju progresiju bolesti.

Zbog pogoršanja općeg stanja te naglog širenja bolesti potrebno je provesti intenzivne mjere liječenja uključujući i intenzivnu citostatsku terapiju i zračenje, stoji u priopćenju liječničkog konzilija. Napominje se također da u ovoj fazi bolesti transplantacija koštane srži nije terapijska opcija već je potrebo provesti intenzivne mjere liječenja uključujući I intenzivnu citostatsku terapiju I zračenje.

Šef Sabora je 23. kolovoza na liječenje od multiplog mijeloma mijeloma otišao u jedan od najboljih svjetskih centara za maligne bolesti krvi u Houston. Bila je to na preporuku njegovih liječnika s Rebra i uz odobrenje HZZO-a koji je odobrio plaćanje troškova dijagnostike.

Nažalost prvi genski nalazi pokazali su da predsjednik Sabora boluje od najtežeg oblika multiplog mijeloma. Stoga su se američki liječnici odlučili na terapiju eksperimentalnim lijekom.

Sve nade za izlječenje polagale su se u lijek Kyprolis koji je Američka agencija za hranu i lijekove odobrila za liječenje multiplog mijeloma prije samo dva i pol mjeseca. Liječenje je trebalo potrajati tri tjedna i to tako da se lijek daje dva dana uzastupno u svakom tjednu.

Prema riječima hematologa s kojim smo razgovarali, a koji inače nije uključen u Špremovo liječenje u Hrvatskoj, ovaj je lijek vrlo agresivan i teško podnošljiv za bolesnike zbog svojih nuspojava.

Niti učinkovitost se zasad nije pokazala previše obećavajućom, ali ga je FDA ipak odobrila za uporabu bolesnika s multiplim mijelomom kod kojih su druge vrste terapije iscrpljene jer bolest i dalje napreduje. Očito, kaže nam naš sugovornik, kod Šprema je došlo do pogoršanja bolesti, a prvi ciklus terapije Kyprolisom nije uspio zaustaviti napredovanje bolesti pa je terapija prekinuta.

Najčešće nuspojave koje su se javile kod 30 posto onih koji su tijekom ispitivanja lijeka uzimali ovu treapiju bio je umor, ali i niska razina leukocita i trombocita. Na žalost, ovaj lijek može izazvati i zatajenje srca. U preporuci o korištenju ističe se kako je nužno pratiti nuspojave i prekinuti terapiju ako su one ozbiljne odnosno ako bolest i dalje napreduje.

A, upravo je početak terapije novim lijekom Špremu dao novu nadu u izliječenje. Nekoliko stranačkih kolega s kojima je cijelo vrijeme ostao u kontatku, iako je u SAD-u, otkrilo je kako se predsjednik Sabora psihički drži jako dobro i nije potonuo, a novu dozu optimizma dao mu je upravo novi lijek.

- Sada opet vidi svjetlo na kraju tunela - rekao nam je jedan od Špremovih stranačih prijatelja dva dana nakon što je počeo primati novi lijek.

A kada je početkom veljače 2011. otvoreno progovorio o svojoj teško bolesti Šprem je vrlo optmistično govorio kako vjeruje u to da će pobjediti bolest. Pred njim je tada bila još jedna tura teške terapije i oporavak preko ljeta. Nakon što je krajem prosinca prošle godine preuzeo odgovornu dužnost predsjednika Sabora rekao je: - Izliječen sam.

Međutim sreća nije dugo trajala. Pola godine kasnije završio je u bolnici. Vijesti nisu bile nimalo dobre: bolest se vratila. Stoga je odmah podvrgnut novoj operaciji. A, samo nekoliko dana ranije mislio je kako ga hvata obična prehlada.

Iako je tog vikenda 16. lipnja dobio temperaturu nije otkazao službeni put u Mađarsku.

No, nakon što se u ponedjeljak vratio u Zagreb stanje mu se dodatno pogoršalo pa je odlučio potražiti liječničku pomoć.

Njegovi liječnici na Rebru shvatili su da nema vremena za čekanje te je već dva dana kasnije operiran. Nakon što su tijekom ljeta iscrpili sve mogućnost liječenja u Hrvatskoj preporučili su MD Anderson centar u Houstonu. Od tamo nažalost još uvijek nema dobrih vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:03