IN MEMORIAM: GORDANA LUKAČ KORITNIK

Svojim velikim srcem lomila je krugove nasilja prema ženama

Gordana je obožavala Mljet. Ali nikada nije imala dovoljno vremena da ode na odmor dulji od nekoliko dana. Ostajala je u Zagrebu kako bi pomagala ženama koje su trpjele nasilje.

Gordanu Lukač Koritnik upoznala sam prije 16, 17 godina, kada je Savjetovalište za žene Autonomna ženska kuća Zagreb trebalo odvjetnicu, ali ne samo vrsnu pravnicu nego osobu koja razumije probleme ljudi kojima je trebala pomoć. Gordana je imala veliko srce i maksimalno se davala kako bi pomogla ženama koje su trebale zaštitu.

Savjetovala žrtve

U Ženskoj kući je kao odvjetnica savjetovala žene kako da izađu iz nasilja. Ženama kojima je trebala pomoć pisala je tužbe, zahtjeve za diobu stečevine, sve one bitne stvari koje mnogo koštaju, a nedostupne su onima koji ih najviše trebaju.

Više od odvjetnice

Sjećam se jedne stranke, Gordana ne samo da ju je zastupala kao odvjetnica, nazivala je liječnike, bolnice, pomagala joj u liječenju jer se ispostavilo da je, uz to što je bila žrtva nasilja, žena i oboljela od karcinoma. Gordana joj je bila više od profesionalne odvjetničke pomoći, brinula se za tu ženu u potpunosti. Bila je ona koja je znala kako i imala snage otvoriti vrata društva da prepozna probleme žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:50