BUKTINJA U OSIJEKU

DRAMATIČNA BORBA S POŽAROM Vatrogasci: 'Obuća nam se lijepila za karamelizirani šećer'

O uzrocima požara može se samo nagađati
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Višemilijunsku štetu nanio je osječkoj Tvornici šećera požar koji je u jednom njihovom skladištu izbio u srijedu oko 18,30 sati. U tom trenutku u skladištu površine oko 3.000 četvornih metara nalazilo se oko 3.500 kilograma briketiranog rezanca i 1.500 kilograma šećera, a prema riječima zapovjednika JPVP Osijek Borisa Banjana, bila je to izuzetno komplicirana i kaotična situacija u kojoj je vatrogascima najveće probleme zadavala činjenica što je bila izuzetno slaba vidljivost zbog mraka i dima, a još više i činjenica da se uslijed visoke temperature šećer topio i pretvarao u melasu koja je vatrogascima otežavala kretanje.

- Šećer se karamelizirao i bilo se izuzetno teško kretati, a u nekim trenucima bila je prava muka odlijepiti noge od površine. Kompletna oprema bila je slijepljena, pa čak i dišni uređaji, no na sreću uspjeli smo sve obaviti bez žrtava. Bilo je nešto uganuća kod pojedinih kolega, ali teže fizičke posljedice su izbjegnute - rekao je Banjan.

Uzrok požara još uvijek se utvrđuje , no izvjesno je da je izbio na pokretnoj traci koja se nalazi neposredno ispod svoda skladišta. A kako je riječ o gumenoj traci, koja se proteže duž cijele hale inicijalni požari izbijali su po cijeloj traci, pri čemu je žar padala dolje na briketirani rezanac koji je bio u rastresenom stanju, a potom i u drugi dio skladišta u kojem se nalazio šećer pakiran u vrećica i uskladišten na paletama.

- Problem je bio u činjenici što su palete kompaktno povezane u sve tri dimenzije, pa je bilo nemoguće prići izvoru požara. Vidite ga u daljini, a ne možete mu se približiti. Stoga smo dogovorili da krenemo u akciju izvlačenja paleta, pa su dovezena dva buldožera i pet viličara, što je opet otežavalo kretanje i normalan rad vatrogascima, ali nije bilo druge, jer smo samo tako mogli doći do vatre kako bismo je ugasili. Požar je u konačnici pod kontrolu stavljen oko 3 sata ujutro, ali kako je i dalje postojala opasnost da se aktivira žar koja je s trake padala u robu odlučeno je da se sva roba izveze iz skladišta i premjesti na otvorenu površinu, gdje će se lakše moći kontrolirati eventualno novo izbijanje vatre - prepričao je Banjan dramatične sate gašenja požara u kojima je sudjelovalo 50 vatrogasaca, ali i nekoliko desetaka zaposlenika Šećerane.

O uzrocima požara može se samo nagađati. Je li riječ o trenju ili je pak uzrok povezan s činjenicom da se u srijedu radilo na zavarivanju krova, a vatrogasci su na krovu naknadno pronašli plinski plamenik i crijevo, doznat će se nakon završetka očevida i istrage. Iz Tvornice šećera izvijestili su kako je „dio šećera zbog vatre i gašenja požara onečišćen i rasut, a dio briketiranog rezanca pokvašen i time oštećen. U tijeku je zbrinjavanje robe i procjena štete, a sama hala, izuzev transportne trake, nije pretrpjela veću štetu.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:22