ZLOSTAVLJANJE DJECE

OSNOVAO GRUPU 'K.... ŽUPANJSKE!' Na Facebooku objavio imena maloljetnica i vulgarno ih izvrijeđao

Dvojke su se upisivale i onima koji su predavali prazne testove, jedan je dobio test da ga riješi kod kuće, jedan nije ni izašao na ispit, a dobio je trojku
 Biljana Gaurina/CROPIX

ŽUPANJA - Najnoviji primjer zlostavljanja djece i mladih putem interneta ovih dana potresa Županju, gdje su nepoznate osobe otvorile Facebook profil na kojem se na krajnje vulgaran, bezobrazan i gnjusan način vrijeđa nekolicinu mladih djevojaka iz Županje i okolnih sela, čije su slike i imena objavljene na profilu „K…. županjske“. Dodatno je zastrašujuća činjenica što je profil na kojem se provodi cyberbullying zabilježio gotovo 500 „likeova“, a o kakvoj se beskrupuloznoj „igri“ radi potvrđuje i činjenica da slike ovih djevojaka nisu uklonjene s profila niti nakon što je to zatraženo od onih koji su ga otvorili. Priču o tome prvi je donio lokalni portal županjac.net , kojemu se u subotu javila majka jedne 13-godišnje djevojčice, koja je na Faceu naišla na tu stranicu i na njoj prepoznala svoju maloljetnu susjedu.

- Bila sam šokirana i zatečena. Ne znam kako ta mladež može biti tako izopačena i zabavljati se na takav način. Djevojke čije su slike tamo postavljene mogu biti obilježene za cijeli život i zaista ne znam kakvu bih kaznu dala osobi bolesnog uma koja je to učinila. Sa svojom kćerkom sam pak, nakon početne ljutnje, ozbiljno razgovarala o ovom problemu i zabranila sam da posjećuje spomenuti profil - ispričala je ova ogorčena žena za županjac.net.

Najprimitivnijim i najvulgarnijim riječima netko se odlučio „poigrati“ sa životima mladih djevojaka, koje su stavljene na stup srama, zbog čega će i PU vukovarsko-srijemska pokrenuti istragu ne bi li se pronašlo krivca, koji bi potom mogao odgovarati za kaznena djela protiv časti i ugleda.

- Nismo još zaprimili nikakvu prijavu, no sasvim sigurno ćemo raditi na ovom slučaju - rekao je glasnogovornik policije Domagoj Džigumović.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu doznajemo kako često dobivaju prijave o „vrijeđanju, izrugivanju i ponižavanju djece putem Facebooka te stvaranju tzv. grupa mržnje usmjerenih protiv pojedine djece, pri čemu je uglavnom riječ o vršnjačkom cyberbullyingu.“

- Takve slučajeve, osobito kad je riječ o prijetnjama, u pravilu prijavljujemo policiji. Najvažnije je da nasilje prestane i da se spriječi njegovo ponavljanje ubuduće te da se pruži primjerena pomoć djetetu koje je žrtva. Svako nasilje zahtijeva odgovarajuću reakciju i ne smije se ignorirati niti umanjivati njegove posljedice. Posljedice bullyinga razorne su, jer se žrtva osjeća bespomoćno, živi u strahu, povlači se u sebe, ima lošu sliku o sebi, osjeća se nesigurno, gubi povjerenje sebe i druge, sklona je depresiji i, ako joj netko ne pomogne, ne vidi izlaz iz takve situacije, što može biti kobno za nju. Nažalost te posljedice mogu biti dugoročne i rezultirati težim poremećajima. No, posljedice se vide i na strani počinitelja nasilja i promatrača, koje će sudjelovanje u nasilju također dugotrajno obilježiti, ako ih se ne upozori da je takvo ponašanje neprihvatljivo, da su patnje njihovih žrtava bolne i opasne te ako ih se ne poduči kako će konflikte rješavati bez nasilja,“ kažu u Uredu pravobraniteljice napominjući kako djeca mnogo mlađa od 13 godina imaju svoje profile na Facebooku jer su im ih otvorili roditelji ili su ona sama dala lažne podatke o svojim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:16