PRISILNO NA PSIHIJATRIJI

'TO JE MRKLI MRAK, SREDNJI VIJEK' Sanja Sarnavka u šoku nakon posjete ženi u Vrapču

Prema Kvesićevoj supruzi u osječkoj bolnici, tvrde svjedoci, ponašali su se vrlo neprofesionalno i sumnjivo

OSIJEK - Dva sata smo razgovarali. Ona je ugodna i mirna osoba. Apsolutno je nevjerojatno da tako stabilnu osobu drže na zatvorenom odjelu. Njena obitelj i ja donijeli smo joj knjige, novine i papirnate maramice. Ona je tu protiv svoje volje. To je mrkli mrak, srednji vijek.

Tako Sanja Sarnavka, borac za ljudska prava iz udruge B.a.b.e., opisuje svoj susret sa suprugom poznatog osječkog suca Ante Kvesića, koja je već četvrti tjedan na prisilnom liječenju u psihijatrijskim bolnicama - prvo na Klinici za psihijatriju KBC-a Osijek, a od ove subote na Klinici za psihijatriju na zagrebačkom Vrapču.

Supruga suca (podaci poznati redakciji) prisilno je hospitalizirana nakon jedne obiteljske svađe, a njena sestra i druge bliske osobe uvjereni su da iza toga stoji moćni županijski sudac. Svoju suprugu poslao je na psihijatriju, uvjereni su, uz pomoć kolega sudaca i policije.

Prema Kvesićevoj supruzi u osječkoj bolnici, tvrde svjedoci, ponašali su se vrlo neprofesionalno i sumnjivo - prvu noć bila je vezana za krevet iako nije pokazivala otpor i prisilno je morala uzimati lijekove za koje nije znala za koju su namjenu. Sve što je doživjela u bolnici, kažu njeni bližnji, bilo je krajnje ponižavajuće. Čak su joj zabranjeni posjeti, a oduzet joj je i mobitel kako ne bi ni s kim ostvarivala kontakte.

- Čini se da joj je osoblje brisalo i SMS-ove koji su joj stizali. Znamo to jer su joj mnogi ljudi slali poruke, a nakon 27. lipnja pretinac dolaznih poruka bio je prazan - tvrdi Sarnavka.

Od izvora u Ministarstvu zdravlja doznajemo da je u osječkoj bolnici već proveden inspekcijski nadzor i da će rezultati istrage, kao i činjenica je li bilo propusta u hospitalizaciji Kvesićeve supruge biti vrlo brzo poznati.

Da je tretman u osječkoj bolnici bio sumnjiv, upućuje i to što Kvesićeva supruga na zagrebačkom Vrapču više ne mora piti lijekove.

- Vraćen joj je mobitel. Nalazi se kod bolničkog osoblja koje je obavijesti o svakom pozivu i SMS-u pa joj ustupe telefon. Dopušteni su joj posjeti, osobno sam s njom provela nekoliko sati u razgovoru. Zanimljivo je i to da joj liječnici nisu postavili niti jednu dijagnozu, a tijekom utorka je još bila na promatranju. No, iako su uvjeti bitno bolji, još se ne mogu načuditi tome što se nalazi na zatvorenom odjelu - kaže Sarnavka.

Udruga B.a.b.e. će, kaže Sarnavka, ako bude potrebno , ovaj slučaj gurati i do Europskog suda za ljudska prava, a tražit će i osnivanje neovisnog tijela koje će nadzirati i davati mišljenje o hospitalizaciji osoba.

Oglasio se i Hrvatski helsinški odbor koji smatra da su joj povrijeđena temeljna ljudska prava, prilikom čega su prekršeni i brojni zakoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:22